Badea: ”Varianta optimă pentru continuarea campionatului este cu play-off și play-out”
În această perioadă în care toate competițiile au fost suspendate din cauza pandemiei de COVID – 19, sportivii au fost nevoiți să ia o pauză forțată după ce autoritățile au instituit starea de urgență pe tot teritoriul României în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului. Este și cazul fotbaliștilor de la FC Argeș care de două săptămâni și-au întrerupt antrenamentele. Jucătorii au primit din partea staff-ului tehnic programe individuale de pregătire pe care trebuie să le efectueze în timp ce stau acasă.
Ionuț Badea, antrenorul echipei noastre, așteaptă cu mare nerăbdare reluarea sezonului. Pentru a vedea care este starea de spirit în tabăra alb-violeților i-am adresat tehnicianului un set de 5 întrebări la care acesta a răspuns prin telefon.
#Programe individuale de pregătire
Cum a afectat activitatea echipei FC Argeș pandemia de coronavirus?
-Normal că afectează această pandemie bunul mers al echipei, nu numai al nostru, ci al tuturor. Este inutil să mai discutăm acum aceste implicații, însă primele lucruri care suferă sunt cele din puncte de vedere fizic și apoi toate sunt legateîn serie. Faptul că nu ne putem antrena cu grupul, iarăși contribuie negativ. Suntem pe picior de egalitate cu toate echipele implicate. Din păcate, se pierde mult din această perioadă de pregătire pe care am făcut-o în această iarnă. Campionatul era la început pentru că erau trei etape disputate. O să fie o egalitate când ne vom putea antrena din nou și vom putea reîncepe campionatul.
Ce program de pregătire au fotbaliștii în această perioadă de pauză?
– Discutăm legat de programele individuale cu toți jucătorii. Avem grupul nostru în care anunțăm și programul, îl și explicăm, astfel încât să existe o menținere a efortului și să putem avea un tonus, să putem elimina accidentările care ar putea surveni în urma unei perioade în care se stă mai mult decât ar trebui. Fiecare jucător are un program individual pe care trebuie să și-l facă. Feedback-ul de la ei este pozitiv. Toată lumea încearcă să rămână concentrată și să nu piardă din pregătire. Din punctul ăsta de vedere, implicarea este totală. Mai discutăm individual, telefonic. Programul este de menținere, însă în momentul în care se va ști exact, programul de menținere se va schimba, în ideea în care vom trece la o curbă a efortului cu încărcare mare marți, miercuri, cu descărcare joi, cu menținere vineri, și apoi un efort aproape de ceea ce înseamnă jocul oficial din punct de vedere al efortului anaerob lactacid. Lucrurile astea sunt gândite, sunt puse într-un cadru astfel încât jucătorii să se se simtă protejați din punctul ăsta de vedere.
#Variante pentru reluarea campionatului
Am văzut că jucătorii s-au mobilizat și i-au îndemnat pe oameni să stea în casă și să respecte recomandările autorităților…
-Da. Sunt reacții normale. E un lucru îmbucurător că jucătorii fiind persoane publice vin în întâmpinarea publicului și aceste mesaje confirmă și consolidează ceea ce autoritățile cer pe această perioadă. E important ca toată lumea să conștientizeze acest lucru. Mesajul de ,,rămâneți acasă” nu este unul superficial. Practic, rămând acasă, îți ajuți aproapele. Faptul că ei au făcut aceste mesaje și au dat niște direcții opiniei publice, nu fac altceva decât să mă bucure. De-a lungul timpului am suferit foarte mult la simțul civic și acest simț civic trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. Conștientizarea unei probleme înseamnă și o asumare de responsabilitate.
Crezi că se va mai relua campionatul și care ar fi formatul cel mai bun?
-Din ce se discută la nivelul grupului de lucru al Federației Române de Fotbal sunt mai multe variante prin care se poate relua campionatul ligii a doua. Cea mai optimistă ar fi cu reluarea pregătirii în 16 aprilie, cu grupul, după care, pe 16 mai, ar trebui să înceapă din nou campionatul. Este o previziune optimistă, dar în același timp rămâne o situație de adaptare pentru că nu știm cum va evolua această pandemie în următoarele săptămâni. Dacă lucrurile vor stagna și vor rămâne încadrate în ce avem acum, cred că acest lucru ar putea fi posibil. În condițiile acestea, grupul de lucru al FRF a decis pe undeva o reluare a campionatului cu format de play-off și play-out în care primele 8 echipe să dispute 7 meciuri, 3 acasă și 4 în deplasare, sau invers în funcție de cum se va trage la sorți. În baza acestor meciuri ar urma să se facă un clasament final al play-off-ului, urmând ca celelalte echipe să joace pentru play-out în aceeași situație pentru a vedea care rămâne în liga secundă și care coboară. Este o situație de adaptare a tot ceea ce se va întâmpla în toată societatea românească. E greu să faci predicții în momentul de față, ci doar variante. O altă variantă ar fi reluarea campionatului cu o lună mai târziu, pe 15 iunie, dar cea mai aproape variantă de adevăr rămâne cea cu play-off și play-out. De ce spun acest lucru pentru că există și varianta de a se juca toate meciurile până la final, adică 14 etape. Dar cea mai viabilă și cea mai aproape de realitatea pe care o avem acum este acea de a se juca mai puține meciuri și de a se închide campionatul cât mai repede. Faptul că Euro 2020 s-a mutat în 2021, practic oferă cluburilor și federațiilor posibilitatea să închidă acest campionat și nu să-l înghețe cum este în forma lui din acest moment. Ar fi mult mai corect și mult mai aproape de tot ce înseamnă competiție, nu să se înghețe anul și să se joace până la final cu meciuri mai puține.
#”Dați dovadă de responsabilitate”
Ce recomandări ai pentru argeșeni și suporterii echipei?
-Recomandările mele pentru argeșeni sunt clar legate de toate aceste mesaje care au fost date până acum de către autorități și persoanele publice. Încercați să rămâneți cât mai mult acasă, faceți cumpărături o dată la o săptămână, dacă puteți. Dați dovadă de responsabilitate pentru că nu e o situație în care mă gândesc doar la persoana mea, ci la cei de lângă mine. E important să înțelegem că este o pandemie și nu o epidemie!. Este important să ne asumăm această responsabilitate de a avea grijă de ceilalți prin simplele acțiuni pe care ar trebui să le facem. Pentru suporteri e o situație grea pentru că inima unui suporter nu o poate lua nimeni și atâta vreme cât ea va continua să bată alb-violet, din partea noastră aveți maxim, poate 300%. Forza Viola!.