Comunicat oficial referitor la știrile false realizate cu ajutorul inteligenței artificiale
Radu Drăgușin și Valentin Mihailă NU au fost transferați de FC Argeș.
Această postare are rolul de a avertiza suporterii clubului nostru asupra tendinței alarmante de pe grupurile de Facebook, prin care utilizatorii sunt ademeniți de informații mincinoase cu scopul de a accesa site-uri „fantomă”, generate cu inteligența artificială.
Acest fenomen a luat amploare în ultima vreme și reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățeni, mai ales că trecem printr-o perioadă în care apar din ce în ce mai multe tentative de fraudă electronică, atacuri cibernetice și dezinformare. Probabil ați văzut recent cum diferite conturi de Facebook distribuie pe grupurile suporterilor (FC ARGEȘ, FC Argeș te iubim, FC Argeș Fans etc) știri cu conținut fals, publicate pe site-uri cu domenii care par a fi internaționale (.com, .net, .org etc). Gazeta Sporturilor – GSP a publicat recent un articol în care a prezentat pe larg această situație periculoasă apărută în mediul online. Știrile false sunt publicate de boți (programe software care îndeplinesc sarcini automat) care simulează activitatea umană și răspândesc extrem de rapid informații false. Aceste postări vizează de regulă mutări-bombă pe piața transferurilor, cum este știrea cu transferul lui Radu Drăgușin la FC Argeș. Articolele sunt scrise cu ajutorul inteligenței artificiale și sunt însoțite adesea de poze generate tot cu ajutorul inteligenței artificiale. Arnold Garita la FCSB, Ianis Hagi la FC Botoșani sau Florinel Coman la Universitatea Cluj, sunt doar o parte din mutările bombastice prin care aceste site-uri încearcă să atragă cât mai multe accesări.
Nu deschideți astfel de link-uri. Dacă vedeți astfel de postări și sunteți tentat să verificați informația, intrați pe site-ul oficial al clubului, pe paginile oficiale de pe rețelele sociale sau pe site-urile trusturilor consacrate unde se publică știri sportive (Gazeta Sporturilor – GSP, ProSport, GOLAZO.ro, iAMSport.ro, Digi Sport, Sport.ro, Fanatik.ro, Jurnal de Arges, ziarulargesul.ro etc). Astfel puteți verifica dacă informația este reală, fără a deschide link-uri dubioase. Totodată, raportați acele postări, precum și pe utilizatorul care le-a publicat și semnalați administratorilor grupului de Facebook că cineva răspândește informații false. Vă reamintim că prin accesarea unor site-uri care propagă informații false nu doar că veți fi dezinformat, dar există și riscul ca datele dumneavoastră personale să fie folosite în scopuri necunoscute de către entități necunoscute.
Pe această cale lansăm o invitație tuturor cluburilor de fotbal din România, SuperLiga Romania, precum și Federația Română de Fotbal, să ni se alăture în acest campanie de conștientizare a pericolelor generate de propagarea informațiilor false în mediul online sau a fraudelor electronice.
Vulture, informează-te doar din surse oficiale!