44 de ani de la victoria cu Panathinaikos

Pe 13 septembrie 1978, la Pitești, FC Argeș învingea în Trivale, cu scorul de 3-0, pe Panathinaikos, în meciul tur din prima manșă a Cupei UEFA. În sezonul precedent, 1977/1978, Argeșul pierduse titlul din cauza golaverajului mai bun al Stelei, iar grecii terminaseră pe locul 3, după AEK Atena și PAOK.

Doru Toma și Viorel Moiceanu cu o dublă au adus victoria Argeșului, care a făcut fericiți cei 20.000 de oameni prezenți pe stadion. Moiceanu a fost rezervă, meciul cu Panathinaikos reprezentând debutul său în alb-violet. Ulterior, grație golurilor sale importante din postura de rezervă, a fost poreclit de suporterii alb-violeți „Arma Secretă”.

Ziarul „Sportul” titra în ediția apărută a doua zi „O schimbare inspirată și… un avans de 3 goluri„. Iată cronica scrisă de Constantin Alexe:

Un stadion arhiplin (peste 20 000 de spectatori) a găzduit o partidă antrenantă, deosebit de disputată, dârză, chiar peste măsură, în final, mai ales, când jucătorii greci simțeau pericolul vor putea pierde la o diferență de 2-3 goluri. Fără se afle într-o formă maximă în toate compartimentele (cu un Dobrin, sub valoarea lui, incomodat fiind și de starea terenului, pe alocuri cu băltoace și cu Radu II șters) FC Argeș a câștigat cu 3-0! Fără îndoială, pe deplin meritat, pentru s-a aflat mai bine de 70 de minute la cârma jocului, edificatoare fiind câteva date: 15-2 raportul șuturilor la poartă și 14-2 al cornerelor. Pentru FC Argeș seria ocaziilor a început chiar în min. 2, când portarul Constantinou a trimis în corner balonul expediat, cu capul, de către
Toma. Primul atac mai periculos al oaspeților l-am consemnat în min. 10, când Wagner a șutat peste poartă, pentru ca în același minut, Radu II, singur cu portarul, care zuse la pământ, a ezitat o cliși a trimis slab în acesta. Zamfir a șutat peste bară (min. 15), pentru ca în min. 19, în sfârșit, se deschidă scorul! Iovănescu l-a lansat pe Doru Nicolae, acesta a centrat impecabil, pe jos, și tânărul Doru Toma, de la 6-7 m, a reluat puternic în gol. Se concretiza o dominare categorică, se răzbunau ocaziile ratate până atunci. Min. 26, pus în adâncime, Radu II îl vede bine pe Doru Nicolae, acesta sprintează, reia pe lângă portar, înscrie, dar golul este anulat pe motiv de ofsaid (un ofsaid greu sesizabil, dar așa a decis tușierul Greimel). După o jumătate de oră, poate și din cauza terenului greu, jocul scade în intensitate. La trei minute de la reluare (min. 48) о nouă таrе ocazie este ratată de către piteșteni, când de la 10-12 m. central, Bărbulescu șuteazä defectuos. La presiunea jucătorilor noștri, oaspeții răspund printr-o apărare fermă, uneori însă cu argumentul unor intrări destul de tari. Se putea însă înscrie în min. 58, dar după ce Dobrin a trimis periculos cu capul și unul din apărători a acordat corner, Bărbulescu a încheiat seria acțiunilor cu un șut peste
poartă. În min. 73, în locul lui Dobrin, Halagian a avut inspirația să-l trimită în teren pe debutantul Viorel Moiceanu (care încă nu a jucat în Divizia A) ți peste două minute, în min. 75, acesta avea să înscrie cu un șut sec la o minge respinsă de către fundașii greci. Consemnăm momente de mobilizare mai mare in tabăra piteștenilor, același Moiceanu este la un pas de alt gol (min. 79). Speriatu are și el o intervenție excelentă în min. 85, pentru ca în min. 88, FC Argeș să fie foarte aproape de al treilea gol la șutul lui Doru Nicolae. Min. 90, ne aflăm de fapt în prelungiri, just acordate de arbitru pentru repetatele trageri de timp ale oaspeților, centrare excelentă a lui Zamfir, reluare cu capul a lui Radu II în bara transversală, după care același Moiceanu reia excelent în plasă. Într-un joc, cum spuneam, disputat, cu un final atât de fierbinte, arbitrul a acordat cartonașe galbene lui Wagner, Bărbulescu, D. Nicolae și Livatinos, ceea ce li s-ar fi cuvenit și altora, îndeosebi lui Terzanidis, Elefteriadis și Radu II.”