55 de ani de la un cadru rămas în istorie

Probabil una dintre cele mai cunoscute fotografii din istoria noastră împlinește astăzi 55 de ani. FC Argeș bătea cu 3-1 pe Ferencvárosi în Cupa Orașelor Târguri.

Iată cum arată cronica de meci scrisă de Constantin Firănescu, apărută a doua zi în ziarul Sportul:

„La debutul său în noua ediţie a „Cupei oraşelor târguri“, echipa piteşteană a avut ca adversară pe cea mai puternică formaţie maghiara la ora actuală. Ferencváros Budapesta, neînvinsă timp de 23 etape de campionat şi (mai mult ca sigur) viitoarea campioană a Ungariei. Prima partidă dintre ele, disputată ieri la Piteşti, a fost teptată cu un foarte mare interes, care a depăşit cadrul local. În tribunele înţesate de spectatori au putut fi remarcaţi numeroşi jucători şi antrenori ai echipelor divizionare, rora federaţia de specialitate le-a înlesnit urmărirea partidei de la Piteşti. Proaspăta victorie a piteştenilor la Petroşeni le-a creat acestora un bun suport moral pentru întâlnirea de ieri. De altfel, şi oaspeţii ne-au declarat înainte de meci, cu gîndul la acest succes, se teaptă la o replică energică a gazdelor. Într-adevar, această replică s-a făcut simţită de la primul fluier al arbitrului. încă nu intrasem în minutul doi de joc şi scorul fusese deschis. O pasă în adâncime spre Jercan, un dribling reuşit al acestuia şi extrema stângă piteşteană introduce mingea în gol peste portarul Geczi, ieşit in întâmpinare. Avantajul luat atât de rapid de gazde le aripi, dar atacurile lor nu au consistenţa necesară, fiind destrămate de apărarea oaspeţilor, care practică un strict marcaj individual. Treptat, jocul se mută la mijlocul terenului. Ambele echipe acţionează nervos, ceea ce face ca spectacolul fotbalistic sufere calitativ. Spre mijlocul reprizei, jucătorii de la Ferencváros îşi pun mai bine în valoare tehnica şi prin combinaţii reuşite devin din ce în ce mai periculoşi la poarta lui Coman. Totuşi, egalarea poate nu s-ar fi produs dacă nu le venea în ajutor întâmplarea stupidă din minutul 22. La o centrare de pe partea stingă a lui Katona, mingea ajunge la Albert, aflat în careu gazdelor, care o loveşte uşor, dar este apoi deviată de piciorul lui Ioachim Popescu pe lângă bară, în plasă. Acest autogol norocos pentru oaspeţi fringe puţin elanul piteştenilor. În min. 30, la un contraatac, Szőke şutează puternic în bară. Două minute mai târziu, Kraus este lansat printr-o excelentă pasă a lui Ţurcan, dar şutează pe lângă poartă. O situaţie foarte bună de a înscrie o are Dobrin, în min. 39, care pătrunde în dribling spre poartă adversă, dar rulează apoi inexplicabil de imprecis. Repriza se încheie prin eliminarea unui jucător din echipa maghiară (Szőke) în urma unui fault grosolan asupra lui Jercan.

După pauză, în superioritate numerică, gazdele au o perioadă de joc excelentă, în care preiau conducerea. În min. 48, Kraus ia o acţiune pe cont propriu, driblează doi adversari şi centrează paralel cu poarta la Dobrin, care trimite balonul în plasă. Şase minute mai târziu, Dobrin se revanşează faţă de Kraus. El şutează extrem de puternic, portarul oaspete respinge mingea înalt, în careu, şi Kraus, venit prompt din urmă, înscrie printr-o lovitură cu capul. Jucătorii maghiari par resemnaţi, dar piteştenii, spre surprinderea noastră, nu forţează pentru a-şi mări avantajul. Ofensiva lor se reduce în intensitate și asistăm din nou la o perioadă de joc la mijlocul terenului. Din păcate, partida capătă o notă de duritate accentuată, mai mulți jucători apelând, pe rând, la serviciile medicilor. În finalul meciului consemnăm două faze periculoase la ambele porți. Dobrin execută un „număr personal”, driblând tot ce-i iese în cale, dar şutează apoi pe lângă bară. La poarta cealaltă, Coman respinge un corner mingea puternic şi precis expediată de Rákosi.

Piteştenii din rândurile cărora s-au remarcat în mod deosebit Coman, Barbu, Ilie Stelian, Dobrin şi Kraus, au obţinut o victorie de prestigiu, care putea fi chiar mai concludentă. Deşi scorul de 3-1 nu-i poate pune la adăpost de griji pentru meciul retur, de la Budapesta, ei se pot totuşi mândri că au întrerupt şirul impresionant al victoriilor echipei maghiare, că au învins un adversar extrem de puternic, bine cotat pe plan international. Nu-i desigur la îndemâna oricui să dispună de acest „unsprezece” care are în rândurile sale pe Albert, Varga, Rákosi, Mátrai, jucători de clasă ridicată. Iată de ce adresăm felicitările cele mai calde acestor băieţi inimoşi de la FC Argeş, precum şi antrenorilor, care au adus o frumoasă victorie fotbalului românesc.

Arbitrul iugoslav Botici a avut o misiune dificilă, pe care a dus-o însă pînă la capăt, conducând corect.


FC ARGEŞ: Coman — I. Popescu, Barbu, Ilie Stelian, Vulpeanu — Prepurgel, Olteanu — Kraus, Turcan, Dobrin, Jercan.
FERENCVÁROS: Geczi — Horvath, Mátrai, Pancsics — Juhász, Szűcs — Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Katona.