Patru decenii de istorie, patru decenii de glorie!
Clubul FC Argeş a sărbătorit joi 40 de ani de la câştigarea celui de-al doilea titlu de campioană. Evenimentul a fost marcat la Muzeul Judeţean Argeş care a organizat expoziţia ” FC ARGEŞ-CAMPIOANA ROMÂNIEI ediţia 1978-1979 (4 decenii)”. Au răspuns prezent invitaţiei organizatorilor fostele glorii ale grupării din Trivale, actualii fotbalişti, antrenorii şi conducătorii echipei şi personalităţi ale Piteştiului care de-a lungul timpului au avut legătură cu echipa pentru care Nicolae Dobrin a scris istorie.
La eveniment au fost prezenţi printre alţii foştii mari jucători ai echipei cu care Piteştiul a câştigat în ediţia 1978-1979 cel de-al doilea titlu de campioană a României. Marin Radu II, Viorel Moiceanu, Mihai Zanfir, Doru Toma, Gheorghe Chivescu şi Nicolae Radu III şi-au adus aminte cu plăcere de acele momente unice în cariera lor. La expoziţia de la muzeu, au mai fost prezenţi maseorul Nicolae Gagiu care a lucrat timp de 40 de ani la FC Argeş, Mihai Ianovschi, Tănase Dima, antrenorul secund cu Piteştiul a câştigat primul titlu şi Bogdan Argeş Vintilă, fostul portar cu care FC Argeş a evoluat în 1998 în Cupa UEFA. Înainte de începerea evenimentului s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fotbaliştilor care au pus umărul la realizarea acestei uriaşe performanţe, dar care au plecat dintre noi. O parte dintre foştii mari fotbalişti, unii dintre actualii jucători şi câţiva invitaţi de seamă au ţinut scurte discursuri despre meciul de legendă cu Dinamo Bucureşti şi echipa de aur a Argeşului, după care invitaţii au vizitat expoziţia dedicată clubului FC Argeş de către Muzeul Judeţean Argeş. Cei prezenţi au putut vedea tricouri, fanioane, programe de meci realizate în acele vremuri, dar şi multe obiecte personale donate muzeului care au aparţinut fostelor glorii. Dragoş Şerban, directorul executiv al clubului FC Argeş a donat muzeului o eşarfă aniversară dedicată celor 40 de ani de la câştigarea celui de-al doilea titlu.
#”Dorim cât mai multe evenimente de acest gen”
Dragoş Şerban, directorul executiv al FC Argeş îşi doreşte ca şi actuala echipă să se apropie de performanţele generaţiei de aur: „Este o zi emoţionantă, este o onoare să mă aflu aici, alături de atâtea legende ale echipei FC Argeş. Ne dorim cât mai multe evenimente de acest gen, să ne întâlnim şi să socializăm, să vorbim despre trecut, prezent şi, de ce nu, să facem planuri pentru viitor. De-a lungul istoriei sale, acest club frumos a trecut prin multe perioade bune, dar au fost şi momente grele. }n 2017 Primăria Piteşti a recuperat brandul şi povestea merge mai departe. Se lucrează la acea structură care să ofere echipei FC Argeş prezenţa în eşalonul superior. Vă urez să veniţi la stadion şi să ne bucurăm împreună de cât mai multe succese ale echipei noastre”.
#”Să ne revedem în prima ligă!”
Vasile Stan, portarul de legendă cu care FC Argeş a câştigat primul titlu a fost plăcut impresionat de revederea cu colegii: „Vă mulţumesc pentru invitaţie, sunt onorat. În acelaşi timp, mă bucur enorm că am prilejul să mă reîntâlnesc după mulţi ani, cu foşti colegi, dar şi cu jucători din alte generaţii. Est o bucurie foarte mare. Vă doresc din suflet multă baftă şi îmi doresc, de asemenea, să ne revedem în prima ligă”.
#”FC Argeş înseamnă enorm pentru fotbalul românesc”
Constantin Stancu, fundaşul de fier al Argeşului îşi doreşte ca actuala generaţie de jucători să readucă echipa în primul eşalon: „Mă aflu în mijlocul unor oameni cu care am avut performanţe notabile, oameni care ne-au fost alături şi sunt alături de FC Argeş în continuare. Le doresc succes şi mă bucur că i-am revăzut. FC Argeş a însemnat enorm pentru fotbalul românesc, iar eu sunt onorat că am făcut parte din această echipă minunată. Sper ca anul următor actuala echipa să promoveze şi să aducă acest club acolo unde-i este locul. Acest club este cel mai important din judeţul Argeş”.
#”O onoare să îmbrăcăm tricoul acestei echipe”
Ionuţ Năstăsie, actualul căpitan al echipei FC Argeş spune că este o onoare pentru actualii jucători să îmbrace tricoul alb-violet: „Aş vrea să felicit această echipă pentru performanţa realizată în urmă cu 40 de ani. Pentru noi, actualii jucători, este o onoare că îmbrăcăm tricoul acestui club. La acest club au jucat fotbalişti importanţi, jucători de referinţă în fotbalul românesc. Anul 1979 va rămâne în istoria fotbalului argeşean, pentru că atunci s-au realizat lucruri impresionante. Felicitări din suflet acelei generaţii”.
# Foştii fotbalişti au scris istorie”
Sevastian Tudor, fost director al Teatrului „Alexandru Davila a rememorat momentele meciului din 1979 cu Dinamo care a adus în vitrina clubului alb-violet cel de-al doilea titlu: „Avem plăcerea de a ne afla în mijlocul fostelor glorii alb-violete şi de a sărbători evenimente dragi legate de FC Argeş, alături de oameni minunaţi, de cei care au dat viaţă acestui club. Foştii fotbalişti au scris istorie în cele mai frumoase colţuri ale ţării, dar şi în Europa. Când despre FC Argeş nu se mai vorbea decât pe la colţuri, Muzeul Judeţean a reuşit să-i adune la un loc, an de an, pe cei care au scris istorie pentru acest club. S-au spus foarte multe. FC Argeş a avut zeci de jucători în echipe naţionale, a fost o echipă de aur, a dat lecţii de fotbal multor grupări. A avut suporteri în toată ţara, a fost frumos, sper în revenirea echipei FC Argeş în Liga I. Şi atunci se vor strânge fotbalişti din mai multe generaţii, va fi o sărbătoare a fotbalului argeşean şi generaţia asta poate adăuga o nouă filă de istorie în acest palmares. Revin la meciul care ne-a adus titlul în 1979, la acel joc istoric de la Bucureşti, cu Dinamo, când în faţa a 20.000 de spectatori, fotbaliştii Argeşului au zburdat pe teren şţi au reuşit să dea o lectie de fotbal dinamoviştilor. Un artizan al acelei victorii a fost şi inegalabilul Nicolae Dobrin, acest magician al balonului rotund. Îl evidenţiez şi pe fostul golgheter al Românieri, Radu II, dar şi pe mulţi alţii”.
#”Sunt lucruri inestimabile”
Bogdan Argeş Vintilă a fost încântat de revederea cu generaţia de campioni: „Sunt foarte emoţionat pentru că mi-am revăzut mentorii, foştii colaboratori, oameni alături de care am trăit momente inegalabile. Cine îşi imaginează că într-un muzeu sunt doar o clădire în care sunt obiecte vechi, se înşeală amarnic. Într-un muzeu sunt lucruri inestimabile, te uiţi în urmă şi vezi cine-ai fost, ce-ai realizat şi încerci să revii acolo unde erai cândva”.