Am demolat AEK Atena la Pitești

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la meciul cu AEK Atena, disputat la Pitești, în prima manșă a Cupei Campionilor Europeni. I-am demolat atunci cu 3-0, scorul putând fi mult mai mare pentru alb-violeți.

A doua zi, Constantin Firănescu scria în Ziarul Sportul următoarele:

Desfăşurată într-o organizare la înălţime şi un cadru excelent (vreme splendidă, tribune arhipline, în care s-au aflat şi peste 3.000 de suporteri ai echipei oaspete, galerii entuziaste, muzică şi flori), partida dintre FC Argeş şi AEK Atena a oferit un joc deosebit de antrenant, în anumite perioade chiar de mare spectacol, satisfăcând exigenţele publicului prezent pe stadion şi, desigur, ale telespectatorilor. În cea mai mare măsură, meritele revin echipei piteştene, care a confirmat, prin evoluţia ei de ansamblu, ca şi prin victoria clară obţinută, revenirea manifestată în meciul de campionat de sâmbătă. Neîndoielnic, FC Argeş a făcut cel mai bun joc din acest sezon, onorând aşteptările suporterilor ei şi ale tuturor iubitorilor sportului de la noi. De la primul şi până la ultimul jucător, cu toţii s-au dăruit în acest meci pentru culorile clubului şi prestigiul internaţional al fotbalului nostru, au luptat cu dârzenie, cu mare risipă de energie în compania unor parteneri de întrecere care, deşi nu au lăsat aici, la Piteşti, o impresie deosebită, mai ales sub aspectul replicii ofensive (cu excepția câtorva acţiuni, una din ele chiar în primul minut, când şutul lui Mavros a fost apărat de Cristian — au dovedit la rândul lor (și după ce au rămas în 10, prin eliminarea in min. 53 a fundaşului Damianidis, pentru lovirea cu capul a lui Doru Nicolae) un pronunţat spirit de angajare şi de combativitate în joc, care în meciul retur de la Atena îi va face foarte periculoşi.

Din păcate, scorul de 3-0 cu care s-a încheiat partida nu reflectă îndeajuns superioritatea demonstrată de campioana noastră de-a lungul celor 90 de minute, nu este pe măsura efortului depus de piteşteni în teren, a jocului prestat şi a numeroaselor situaţii favorabile de gol pe care şi le-au creat, însă pe care, in bună parte, le-au ratat şi nu doar din cauza portarului grec Sterioudas, care a avut, intr-adevăr, unele intervenţii de-a dreptul excepţionale. Ne-ar trebui, probabil, spaţiul a două-trei cronici pentru a putea descrie toate ocaziile clare pe care localnicii le-au irosit în meciul de ieri. Aşa încât vom reda numai câteva dintre ele, anume pe cele din minutele 7 (cursă splendidă şi şut al lui Doru Nicolae apărat de portar), 25 (şut al lui Iovinescu, dar portarul agaţă mingea în ultima clipă), 33 (Dobrin recuperează o minge aproape pierdută, centrează precis şi Radu II, singur în mijlocul careului, trimite, cu capul, în bară), 64 (pătrundere spectaculoasă a lui Iovănescu, însă portarul iese şi blochează), 67 (şut Iovănescu, portarul scoate cu dificultate în corner) şi 70 (acelaşi Iovănescu pătrunde şi şutează, dar portarul respinge miraculos cu pictorul).
Enumerarea acestor situaţii favorabile ne î
ndreptăţeşte să spunem că piteştenii puteau realiza un scor fluviu fie şi numai pe parcursul reprizei secunde, când de altfel au marcat cele trei goluri: în min. 49 prin DORU NICOLAE (frumos deschis de Iovănescu), în min. 65 prin RADU II (în urma unei insistente pătrunderi) şi în min. 80 din nou prin DORU NICOLAE (după o excelentă pasă a lui Dobrin), care ieri a făcut un joc de excepţie, fiind fără exagerare „eroul meciului“.


3-0 este, orice s-ar spune, un scor destul de net, în care poate puţini dintre noi credeau cu adevărat şi cu care ne-am fi declarat foarte mulţumiţi înainte de meci. Acum, însă, după ce partida s-a consumat, satisfacţia firească pentru frumoasa victorie pe care campionii noştri ne-au dăruit-o poartă, totuşi, şi uşoara umbră a regretului (singurul de altfel) că scorul nu a fost şi mai categoric. Se putea!


Arbitrul italian Enzo Barbaresco, ajutat la linie de compatrioţii săi Maurizio Mattei şi Franco Tondini, a condus foarte bine următoarele formaţii:
FC ARGEŞ : CRISTIAN — Zanfir (min. 59 Turcu), Stancu, Cârstea, Bărbulescu — Iatan, Chivescu, Iovănescu — D. Nicolae, Radu II, Dobrin.

AEK ATENA: Sterioudas — Nicolaou (min. 26 Arghiros), Inzoglu, Ravusis, Damianidis — Domazos, Nicoloudis (min. 68 Thodis), Vladici — Ardizoglu, Bajevici, Mavros.”

Podcastul cu Doru Nicolae, eroul meciului cu AEK Atena de la Pitești

 

Redirecționează 3,5% din impozitul deja plătit de tine

 

 

This will close in 10 seconds