Argeșul merita măcar victoria cu Aberdeen

Astăzi se împlinesc 41 de ani de la meciul retur cu Aberdeen din Cupa UEFA. Scoțienii erau pe atunci conduși de tânărul Alex Ferguson, viitorul Sir al fotbalului britanic. Constantin Firănescu scria în Ziarul Sportul următoarea cronică:

„FC Argeş n-a avut ieri, la sfârşitul meciului retur cu FC Aberdeen, nici măcar satisfacţia victoriei, deşi, fără nici o exegerare, putea o aibă chiar şi pe cea a calificării în turul III al Cupei UEFA, de care a fost foarte aproape.
Mobilizându-se aşa cum i-am fi dorit şi în prima repriză a meciului de la Aberdeen, depăşind nivelul ultimelor lor evoluţii din campionat, piteştenii şi-au creat la un moment dat un avantaj de două goluri şi extrem de puţin a lipsit, chiar înainte de pauză, să-l obţină şi pe al treilea, care ar fi însemnat continuarea — de pe poziţii egale — a cursei pentru calificare cu partenerii scoţieni. Din păcate, însă, o mare şansă a portarului oaspeţilor, Leighton, de al cărui picior salvator s-a lovit mingea şutată de Kalle în min. 53 şi apoi greşelile flagrante ale lui Stelian Badea (la primul gol al scoţienilor) şi Gheorghe Cristian (la cel de-al doilea) au îndreptat partida spre un rezultat egal, 2-2, care îi nedreptăţeşte vădit pe localnici.

Publicul piteştean, mai restrâns decât ne-am fi aşteptat (13.000), rămâne — fără îndoială — de la acest meci cu amintirea frumoasă a jocului echipei sale favorite din primele 45 de minute, care a demonstrat realele ei posibilităţi. Într-adevăr, FC Argeş s-a arătat în această perioadă stăpână pe situaţie, şi-a dominat aproape continuu adversara, a construit acţiuni de atac variate şi periculoase, obligându-i pe scoţieni cedeze în două rânduri, de fiecare dată fundaşul Ilie Bărbulescu având un rol important. Mai întâi, în min. 31, Bărbulescu a executat perfect o lovitură liberă de pe partea dreaptă la un fault asupra lui Dumitru Băluţă şi Marin Radu II s-a înălţat splendid, peste apărătorii oaspeţi, înscriind cu capul. După aceea, în min. 37, acelaşi Bărbulescu a marcat direct, la păianjen, tot dintr-o lovitură liberă, de la 20 metri, acordată în urma unui fault asupra lui Viorel Turcu. Încurajaţi de cele două goluri, piteştenii au un final de repriză debordant, în care Miller s-a aflat la numai un pas de autogol (în min. 43), iar luţă a reluat, din apropiere, prea uşor cu capul o centrare, dându-i posibilitatea lui Leighton reţină (min. 44).

După pauză, scoţienii constrânşi de situaţie — ies şi ei mai des la atac, Cristian remarcându-se în mod deosebit în min. 49, când l-a blocat curajos pe Watson, scăpat singur spre poarta gazdelor. A urmat apoi, în min. 53, acea imensă ocazie a lui Nicolae Kallo, despre care am amintit și care ar fi putut da un cu totul alt deznodământ partidei. Dar, din nefericire, două minute mai târziu, Badea altfel destul de bun în acest meci — l-a faultat inutil în careu pe McGhee, arbitrul (după o mică ezitare) acordând penalty, pe care Strachan l-a transformat impecabil. Devenise acum foarte greu, aproape imposibil, ca argeșenii mai poată spera în calificare. Totuşi, ei au continuat — cu mai puţin aplomb însă şi cu mai scăzută forţă, semn nu numai al unei căderi morale, ci şi fizice — se menţină în ofensivă, Marin Radu — care a făcut ieri un joc excelent, cum demult nu l-am văzut — trimiţând în min. 61 mingea în bară. Iar în min. 74 dându-i portarului Leighton o nouă ocazie se remarce. Când partida se liniştise şi se părea va lua sfârşit cu victoria la limită a gazdelor, oaspeţii reuşesc o egalare nesperată: atac pe dreapta, fundaşul Kennedy centrează, Cristian iese total neinspirat şi greşit la minge, nu reuşeşte intercepţia şi Hewitt înscrie cu capul (min. 86).
Aşa s-a scris istoria acestui meci în care piteştenii au trecut nu numai pe lângă vicomie, dar şi aproape de o performanţă cu sunet internaţional.”

FC ARGEȘ: Alexandru Constantinescu (M): Gheorghe Cristian – Ilie Bărbulescu, Constantin Stancu, Constantin Cârstea, Eduard Augustin Nicolae Kallo, Stelian Badea, Constantin Ignat – Dumitru Baluța (min. 81 Petre Nica), Marin Radu II, Viorel Turcu (min. 68 Viorel Moiceanu).
ABERDEEN FC: Alex Ferguson (M): Jim Leighton – Stuart Kennedy, Alex McLeish, Willie Miller, Doug Rougvie (min. 33 Neil Simpson) – Gordon Strachan, Neale Cooper, JohnMcMaster (min. 69 John Hewitt), Andy Watson – Mark McGhee, Peter Weir.

P.S.: Acest meci a avut și câteva momente inedite. Se spune că atunci a fost pentru prima oară când piteștenii au văzut în persoană bărbați cu kilturi, Alex Ferguson a spart de nervi un ceainic în vestiar și, cel mai important, a fost fermecat de Marin Radu II pe care a încercat să îl transfere în Scoția.