Dinamo Pitești 2-1 Lazio

Astăzi, când CFR Cluj dispută manșa tur a play-off-ului pentru optimile Conference League, ne aducem aminte de singura întâlnire dintre clubul nostru și italieni. Pe 28 iunie 1964, la Pitești, Dinamo Pitești învingea cu 2-1 pe Lazio Roma, echipă ce se afla la capătul unui turneu de pregătire disputat pe teritoriul actual al Ucrainei și în România. Cu doar o zi înainte, vulturii Romei erau învinși și de Progresul București cu scorul de 3-2.  Iată cronica meciului dintre echipa noastră și Lazio, scrisă de M. Costea, în ediția de pe 29 iunie 1964 a ziarului Sportul Popular.

„Pe un soare torid, mai des întâlnit la Roma decât la Piteşti, un public numeros a aplaudat, victoria meritată a echipei, favorite în întâlnirea amicală cu formaţia italiană Lazio. În general meciul a fost frumos, viu disputat, cu faze palpitante la ambele porţi, confirmând ambiţia piteştenilor, care ştiu să joace bine în meciurile internaţionale, ca şi valoarea ridicată a echipei oaspete. Lazio se afla atunci într-un turneu amical în RSS Ucraineană și România.

Cu toată zăpuşeala, s-a jucat într-un ritm susţinut. Iniţiativa a aparţinut dinamoviştilor în majoritatea timpului, mai evident în prima repriză. Naghi, Ionescu şi Stănoaie au alergat pe tot terenul, au colaborat fără greş si au asaltat pur şi simplu poarta lui Cei. În minutul 8, Naghi şi Stănoaie depăşesc cu pase în viteză apărarea adversă şi, cu un şut puternic, bine plasat, Naghi înscrie primul punct al partidei. Oaspeţii acţionează periculos pe contraatac, dar de cele mai multe ori pierd balonul în faţa careului, fie că sunt deposedaţi de apărare (Corneanu şi I. Stelian au muncit mult şi cu folos), fie că se complică în pase de prisos.

Şi totuşi, în min. 17, Giacomini îşi creează un culoar şi şutează puternic, iar Matache — nesigur — respinge defectuos (a apărat fără vizieră, cu soare în faţă), până la Maraschi, care reia în plasă: 1-1, scor cu care se sfârşeşte repriza.

În primul minut după pauză înaintarea piteşteană combină fulgerător şi balonul ajunge la Naghi, care după ce trece de apărarea oaspeţilor, îl saltă peste portarul ieşit in întâmpinare: 2—1. Dinamo ratează câteva ocazii bune, Lazio de asemenea, şi încet-încet, jocul se linişteşte. Cacoveanu — introdus la pauză în locul lui David (accidentat) —încâlceşte tot jocul înaintării. Naghi, Iliescu şi Stănoaie se resimt după efortul serios pe care l-au depus până atunci şi iniţiativa trece de partea oaspeților. Dar ca şi la cel de al doilea gol al partidei, în min. 88 Ionescu primeşte o pasă pe dreapta, complet nemarcat, apărarea oaspeţilor crede că e ofsaid, se opreşte şi dinamovistul înscrie un gol acordat şi apoi anulat de arbitru, după târzii şi îndelungi „conciliabule“.

Pînă la sfârşitul partidei asistăm la un joc anost, oboseala punând stăpânire pe ambele echipe. Fluierul final găseşte pe Lazio în atac.

Arbitrul Al. Ionescu (Bucureşti) a condus în general bine următoarele formaţii:

Dinamo Pitești: Matache (din min. 46 Niculescu) — Badea, Corneanu, Radu — Barbu (din min. 62 Constantinescu), I. Stelian — Stănoaie, David (din min. 62 Cacoveanu), Naghi, Dumitrescu, Ionescu.

Lazio: Cei — Zanetti, Garbuglia, Governato — Carosi, Rambotti, Maraschi, Giacomini (din min. 46 Gasperi), Rozzoni (din min. 46 Galli), Morrone, Mari (din min. 46 Giacomini).”