Piteștenii au inventat remontada

Astăzi se împlinesc 56 de ani de la una dintre primele mari remontade din fotbalul european. Pe 26 octombrie 1966 învingeam pe Toulouse cu 5-1, după ce în tur, în Franța, alb-violeții din Hexagon ne învinseseră cu 3-0. A doua zi, G. Nicolaescu scria în Ziarul Sportul următoarea cronică:

„Dinamo Piteşti merită toate felicitările pentru senzaţionala răsturnare de scor realizată ieri pe frumosul stadion argeşean: 5-1 cu FC Toulouse, după acel 3-0 din deplasare. Deci, se poate! Chiar dacă în min. 49 scorul era 1-1 şi francezii se autoîncurajau. Dar jocul în trombă practicat de piteşteni şi atacurile lor neîntrerupte au clătinat pînă la sfârşit apărarea oaspeţilor, care au cedat de 4 ori! Adică exact de atâtea ori cât trebuia pentru calificarea în turul următor al Cupei Oraşelor Târguri. Dar emoţiile calificării nu s-au încheiat nici după bara lui Soukhane, ci abia în cabină, unde arbitrul italian Fabbio Conti, care… avea unele dubii asupra regulamentului competiţiei, s-a convins nu erau necesare prelungiri.

Voi începe cu ultimele secunde ale jocului, nemaipomenite în dramatismul lor şi care aveau aducă piteştenilor şi nouă, tuturor, satisfacţia unei splendide victorii! Dinamo Piteşti atacă dezlănţuit pe aripa stângă, Constantin Ionescu îşi croieşte drum spre poarta lui Guissepin, dar o dată intrat în careu, este faultat de Soukhane. Arbitrul Fabbio Conti n-are curaj acorde penalti în min. 90 şi Dinamo Piteşti este nevoită se mulţumească cu o lovitură de colţ. Execută Constantin Ionescu şi mingea trimisă puternic de Bebe Barbu este respinsă da unul din cei 10 jucători francezi, masaţi în careu, până la Mihai Ţurcan care, dintre doi adversari, şutează decisiv. Golul 5, fără de care piteştenii nu mai aveau dreptul nici la prelungiri, le aduce acestora calificarea. Entuziasmul tribunelor este de nedescris, în avalul de beton al frumosului stadion din Trivale strălucesc mii de torţe cu care spectatorii ţin salute turul de onoare a învingătorilor, tur ce simbolizează trecerea acestei formaţii în turul trei al competiţiei europene Cupa Orașelor Târguri.

Aşadar, 5-1 după 0-3! Acestea sunt cifrele care exprimă şi singure performanţa puţin obişnuită realizată de Dinamo Piteşti. Dar, splendidul efort de voinţă, care a stat la baza succesului nu poate fi imaginat fără câteva din detaliile jocului: a) alinierea unui „11″ fără doi titulari (Ţîrcovnicu şi Naghi) într-un meci care începea de la 0-3; b) eliminarea în min. 11 a perechii Ioachim Popescu (fundaş ofensiv) — Dorsini (aripă stângă) decizie justă, dar care avantajează echipa care se apără; c) primirea unui gol înscris de Edouard Wojciak în min. 42, pe contraatac — când formaţia gazdă se afla în plină cursă spre majorarea scorului. Şi totuşi „betonul” echipei antrenată de Kared Firoud a cedat.

La numai cinci minute de la reluare, Dobrin a majorat scorul (deschis de David în min. 19, la capătul unei frumoase acţiuni individuale), trimiţând cu capul balonul în plasă la o lovitură de colţ executată de David deasupra careului mic. A fost golul care a reaprins flacăra optimismului. După numai şase minute Constantin Radu şutează puternic, jos, la colţ, şi tabela arată 3-1. Acelaşi Radu face inutilă prezenţa întregii echipe franceze în propriul careu, expediind balonul la „păianjen” de la aproximativ 25 de metri. Este 4-1. În min. 59. tribunele explodează, dar acest singur punct primit în prima repriză (la al doilea șut pe poartă) mai reclamă un gol, necesar calificării. S-au înscris trei goluri în 10 minute (între min. 49 şi 59) şi jumătatea de oră care a mai rămas se scurge prea repede pentru dinamovişti. Pentru acum FC Toulouse schimbă tactica, în care scop „temporizează”, jucând adesea şi cu portarul. Ba, mai mult, la unul dintre contraatacuri (min. 78) Soukhane produce emoţii, trimiţând balonul în bara verticală. Ultimele minute sunt acelea ale asaltului final, încheiat precum v-am descris la început cu înscrierea celui de-al cincilea gol. Un stadion arhiplin se destinde din încordarea intensă de până atunci şi aclamă minute în şir pe învingătorii acestei partide de neuitat.

Fabbio Canti (Italia) a avut de condus un meci disputat la o mare tensiune, achitându-se în general bine de sarcina sa. Îi reproşăm doar faptul a trecut cu vederea penalty-ul din min. 89 care putea influenţeze… o calificare.
DINAMO PITEŞTI: Ștefan Vasile (M) – Narcis Coman (GK) – Ioachim Popescu, Ion Barbu, Ilie Stelian, Constantin David – Nicolae Dobrin, Ion Prepurgel – Constantin Ionescu, Haralambie Eftimie, Mihai Țurcan, Constantin Radu.
FC TOULOUSE: Kared Firoud (M) – André Giussepin (GK) –  Michel Turraud, Carlos Monín, Redin, Hervé Cros — Max Richard, Regis Bruneton – Edouard Wojciak, Jacques Bernard, Abderhamane Soukhane, Pierre Dorsini”


No description available.