Primul duel cu oltenii

 

Acum 58 de ani, echipa noastră disputa primul meci oficial împotriva celor de la Universitatea Craiova, Știițna Craiova pe atunci. Au marcat pentru noi Mircea Stoenescu și Nicolae Naghi.

Constantin Alexe a scris atunci în ziarul Sportul următoarele rânduri:

„Un final neaşteptat le-a fost dat trăiască fotbaliştilor craioveni şi celor aproape 10 000 de spectatori prezenţi la jocul cu Dinamo Piteşti. În ultimele secunde studenţii au pierdut victoria printre degete.

Craiovenii au condus cu 2—0 şi apoi cu 2—1, până în ultimele secunde ale jocului. Spectatorii se ridicau de pe locurile lor, iar studenţii începuseră se felicite pentru victorie. Mai era o jumătate de minut şi nimic nu părea se va mai întâmpla. Iată însă Constantin Ionescu nefiind… de acord cu acest lucru, iniţiază un contraatac şi pasează lui Naghi printre apărătorii Ştiinţei, şi acesta din urmă egalează.

vedem ce s-a întâmplat până la acest final atât de neaşteptat. Din primele minute de joc gazdele iau cu asalt poarta lui Matache. Studenţii presează insistent şi supun poarta piteştenilor unui intens bombardament. Dar, apărarea oaspeţilor este la post, iar Matache se remarcă prin câteva intervenţii spectaculoase. Sfîrlogea şi Eftimie au ocazii nemaipomenit de favorabile. În minutele 20 şi 22 Bîtlan trage fulgerător de la 25 de metri în bară (fază pe care o va repeta şi în min. 48). Cu toată dominarea categorică, scorul rămâne alb până la pauză. În partea a doua a jocului am asistat în schimb la un joc încâlcit, presărat cu durităţi şi atitudini nesportive, în care tonul l-au dat oaspeţii. Atitudinea lor a culminat cu bruscarea arbitrului Ritter, când studenţii au înscris primul gol. Amintim totodata gestul nesportiv comis de David, care şi-a lovit adversarul (în minutul 28 el a fost eliminat de pe teren).

lată cum s-au marcat golurile: în min. 53 în careul piteştean se produce o învălmăşeală de care profită Sfîrlegea trimiţând mingea în plasă. În min. 70 Eftimie depăşeşte apărarea oaspeţilor şi de la 15 metri trage imparabil: 2-0. Studenţii s-au bucurat prea devreme de victorie şi neglijându-i pe cei doi atacanţi de la Dinamo, au primit două goluri din singurele șuturi trase la poartă de piteșteni în această repriză. Autorii lor: Mircea Stoenescu (min. 72) și Nicolae Naghi (min. 90).

Acum a fost rândul gazdelor protesteze pentru motivul golul egalizator s-ar fi marcat în min. 91. Jocul însă fusese întrerupt două minute şi, fireşte, arbitrul a ţinut seama de acest lucru. Satisfăcător arbitrajul prestat de I. Ritter.

ȘTIINȚA CRAIOVA: Papuc – Geleriu, Lungan, Marin Marcel, Dumitrescu – Leliu, Bîtlan -Cîrciumărescu, Sfîrlogea, Eftimie, Onea (din min. 68 Popescu).

DINAMO PITEȘTI: Matache (din min. 75 Niculescu) – Vâlcan (din min. 75 Mociu), Ilie Stelian, Corneanu, Badea Olteanu, Stoenescu – Banu, Naghi, C. Ionescu, David.”