A apărut cartea – FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică(1953-2021)

Moment aniversar pentru fotbalul argeșean. Scriitorul și istoricul Sevastian Tudor a scos astăzi pe piață cartea ”FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică(1953-2021)”.

Lansarea acestui volum a avut loc la Muzeul Județean Argeș în prezența a zeci de invitați din lumea fotbalului, administrația locală, mediul de afaceri și mass-media.

Este a patra carte pe care fostul director al Teatrului Alexandru Davila o dedică clubului alb-violet. Cartea cuprinde 488 de pagini și are 53 de titluri, începând cu echipa Sporting Club și continuând cu Dinamo Pitești, pornind din Divizia C, Divizia B și până în Divizia A.  Urmează etapele parcurse până la înființarea primului club de fotbal din România, 1968, cele două titluri de campioană a României, 1972 și 1979, momente pe plan internațional, succesele cu Real Madrid și Valencia, meciul cu Nottingham Forest. Cartea costă 40 lei și a fost pusă în vânzare la Fan Shop FC Argeș, situat la parterul Casei Cărții din Pitești.

Gabriel Bodescu și Ovidiu Ioanițoaia, invitați speciali

Invitați speciali la acest eveniment au fost secretarul general al FRF, Gabriel Bodescu, și Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, doamna Gica Dobrin, soția Prințului din Trivale, doamna Dorina Barbu, soția lui Bebe Barbu, fostul căpitan al FC Argeș și al naționalei României, și doamna Ani Radu, soția fostului mare fotbalist Constantin Radu I.

Gica Dobrin: ”Nu am cuvinte să vă mulțumesc”

Gica Dobrin, soția inegalabilului Nicolae Dobrin: ”Sunt foarte emoționată și vă mulțumesc din suflet pentru invitație. Mulțumesc orașului și domnului primar. Au trecut anii, sunt 15 ani de când soțul meu nu mai este printre noi, dar iubirea pentru el nu scade, ci urcă din ce în ce mai sus. Apreciez ce se face pentru generațiile care au fost. Am fost invitată și în țară, dar nu a fost o organizare ca la Pitești. Nu au participat atâția oameni dragi, atâta lume bună și asta spune tot. Nu am cuvinte să vă mulțumesc. Gicu nu mai este, dar prin mine dumneavoastră căutați să îl țineți acolo!”.

Primarul Gentea: ”Sper ca și jucătorii actuali să citească această carte”

Primarul Cristian Gentea: ”Prietenia mea cu autorul este una veche și cunoscută de toată lumea, fiul dumnealui, Lucrețiu Tudor, este omul numărul 1 la Primăria Pitești. Am încredere totală în el. Toți trei avem o pasiune comună, sportul, și FC Argeș. Cu Sevastian Tudor am jucat fotbal și am amintiri plăcute de la el, de la Poiana Lacului, pentru că am și bătut de multe ori acolo. Cele mai pregnante sunt cele de după meci, scandal de fiecare dată, 100%. De aceea, de fiecare dată, îmi duceam mașina cam la 1 km de terenul de fotbal, ca să nu am probleme. Faptul că doamna Gica este alături de noi, împreună cu doamna Barbu și Radu, înseamnă foarte mult pentru noi și le mulțumesc foarte mult. Nu voi fi prezent la meciul cu Chindia, ci la partida Arsenal-Fulham, dar cartea asta îmi va face drumul mai ușor. Abia aștept să o citesc. Sper să o citească cât mai mulți dintre susținătorii clubului FC Argeș, dar și actualii jucători ai echipei și staff-ul tehnic. Poate înțeleg mai bine cum e cu ambiția și conștientizează la ce club își desfășoară activitatea. Sunt încântat că la această lansare participă domnul Gabriel Bodescu, domnul Ioanițoaia, domnii Răureanu și Vrânceanu. Le mulțumesc foarte mult. Te felicit pentru ce faci și așteptăm lansarea următoare”.

 

Gabriel Bodescu: ”Sunt legat sentimental de clubul FC Argeș”

Gabriel Bodescu, secretar general al FRF: ”Mă bucur enorm că mă aflu aici și vreau să-l felicit în numele Federației Române de Fotbal pe autorul nu doar al acestei cărți, ci și al celorlalte pe care le-a scris de-a lungul timpului. Îi mulțumim pe această cale. Dacă nu ne cunoaștem istoria, ne va fi mai greu să înțelegem prezentul și să ne pregătim viitorul. Sunt legat sentimental de clubul FC Argeș pentru că am participat pentru prima oară în viața mea, la vârsta de 6 ani, la un meci internațional de fotbal. Tatăl meu m-a adus în Trivale să văd meciul cui Nottingham Forest. Sunt emoțional și mă bucur enorm să o revăd pe doamna Gica Dobrin. Îi transmit pe această cale gânduri bune din partea FRF și un gând bun pentru domnul Dobrin. Dumnezeu să-l odihnească!. Felicitări încă o dată autorului. Domnule primar, vă mulțumesc că aveți astfel de inițiative. Mult succes în continuare și numai bine!”.

 

Sevastian Tudor: ”FC Argeș a fost un fenomen”

Scriitorul Sevastian Tudor, autorul cărții: ”Vă mulțumesc tuturor care sunteți de față. În sală se află trei doamne ale celor mai buni jucători pe care i-a avut Piteștiul, doamna Gica, doamna Dorina Barbu, soția fostului căpitan al nostru Ion Barbu, și doamna Ani Radu, soția regretatului Constantin Radu I(Burtilă), ce mai bun prieten al meu din ultimii 40 de ani, un om deosebit cu care m-am înțeles precum cu un frate. Să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru fotbalul piteștean și să încercăm să transmitem aceste lucruri celor de astăzi. Să știe cam din ce echipă fac parte pentru că a fost într-adevăr o echipă deosebită. Aici sunt microbiști, foști fotbaliști, foști antrenori, ziariști care știu foarte multe despre FC Argeș. Domnul Ioanițoaia o cunoaște foarte bine. FC Argeș a fost un fenomen al Argeșului pentru că s-a format aici, a lansat mulți jucători în fotbalul mare și pentru că și-a atras simpatia multor iubitori de fotbal nu numai din Argeș, ci din toată țara. A fost una dintre cele mai iubite echipe din țară care a reușit să stopeze cele două echipe bucureștene. FC Argeș s-a bazat pe jucătorii care i-a crescut. Cele două titluri ale FC Argeș au

 fost luate cu jucători născuți, crescuți sau lansați la Pitești. A fost o perioadă în care FC Argeș a dominat fotbalul românesc. A fost o perioadă când în echipa olimpică erau 9 titulari de la Pitești. Îmi amintesc despre momentele deosebite, titlurile din 72 și 79, dar trebuie să ne amintim că FC Argeș a învins Real Madrid cu 2-1, o echipă mare și pe vremea acea. Îmi amintesc de meciul cu Nottingham Forest. Atunci era nu numai campioana Europei, ci campioana Intercontinentală. Am fost la ora 9 la meci și meciul a început la ora 17. Au fost peste 25.000 de spectatori”.