Sportul românesc, ajutat de Guvern în această situaţie de criză!

În urma unei Ordonanţe de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primeşte un ajutor.             sursa:liga2.prosport.ro

La solicitarea AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori) s-au introdus şi contractele de activitate sportivă în această ordonanţă de urgenţă.


Iată cum arată textul de lege:
Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.


# 4125 lei, banii suportaţi de stat pentru fiecare sportiv care nu are salariu mai mare de 5500 lei lunar

Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echilvalentul a 800 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari. Premierul Ludovic Orban a făcut declaraţii de presă, joi, pentru a anunţa măsurile adoptate în şedinţa de Guvern de ieri. Precizăm că şedinţa de Guvern a început miercuri la ora 17.00 şi s-a terminat joi după ora 02.00. (detalii https://www.facebook.com/guv.ro/videos/198465634782489/).