51 de ani de la debutul lui Florin Halagian ca antrenor al Piteștiului

 

Astăzi, 29 august 2022, se împlinesc 51 de ani de la debutul lui Florin Halagian ca antrenor al echipei noastre. ”Armeanul” a debutat cu o victorie, FC Argeș învingând pe Rapid București, scor 2-1. Tânărul tehnician pregătise până atunci echipa de tineret-rezerve, fiind numit ca principal în baza susținerii lui Ion Barbu și Nicolae Dobrin.

Iată ce a consemnat presa la vremea respectivă despre debutul lui Florin Halagian ca antrenor principal la FC Argeș:

„A fost o atmosferă de mare derby la Piteşti, mingea aruncată din avion, buchete de flori, tribune gemând de spectatori încă de la ora prânzului și două galerii zgomotoase.

Scorul a fost rapid deschis de echipa noastră. În secunda 45, Sandu Boc îl agață pe Dobrin și arbitrul Cursaru dictează lovitură liberă. Jercan execută prin dreapta zidului și… 1—0 ! Cei peste 16.000 de spectatori explodează. Asediul a urmat și peste 12 minute Dobrescu „evadează“ pe dreapta, centrează, Boc, Lupescu și Dumitru admiră traiectoria balonului şi acelaşi Jercan, venit în fuleu, reia pe jos, în fundul plasei: 2—0 ! Jocul se înteţeşte. Gazdele domină, căci Dinu nu-şi găseşte nicăieri locul, în timp ce Dumitru pare mai degrabă preocupat de „paza“ lui Dobrin, şi Rapidul cedează centrul terenului.

Spre mijlocul reprizei, bucureştenii echilibrează confruntarea. Angelescu simte deodată gustul aventurii spre poarta lui Stan, dar Neagu — scăpat singur, perpendicular — şutează cu sete în… portarul argeşan (min. 29). Pînă la pauză două mari ocazii, împărţite în mod egal , Radu reia peste bară o excelentă centrare a lui Pigulea (min. 31) şi Ivan II salvează providenţial — de pe linia porţii — bomba lui Angelescu, expediată din marginea careului mare (min. 43).

Începutul reprizei secunde nu mai este la fel de spectaculos, toată lumea părând mulţumită. Dobrin simte parcă nevoia evitării celui mai scurt drum către poartă, preferind un dribling în plus, spre dezamăgirea improvizatului antrenor Halagian, care se agită pe tușă de mama focului.

La o fază care nu anunța nimic, Rapid înscrie: Angelescu „lucrează“ o minge pe stingă, înconjurat de mai mulţi „violeţi“ a lui FC Argeş, urmează o pasă înapoi spre Neagu care şutează cu violenţă, în dreapta lui Stan : 1—2 (min. 61).

Frumosul spectacol de până acum începe să traverseze o perioadă de amorţeală. Piteştenii conduc ostilităţile, dar jocul lor şi-a pierdut mult din farmec şi eficacitate. După ce Radu ratează o mare ocazie în min. 62, Rapidul e la un pas de egalare, dar mingea pornită ca o ghiulea din bocancul lui Dumitru — min. 70 — izbește bara !

Cu opt minute înainte de final, o nouă pată de culoare pe paleta acestui meci zbuciumat penalty pentru gazde, la un fault comis de Boc asupra lui Dobrin. Delir în tribune, dar Dobrin trage direct în… braţele lui Răducanu!” (extras din cronica scrisă pe 30 august 1971 în ziarul Sportul de tânărul Ovidiu Ioanițoaia).

 

Redirecționează 3,5% din impozitul deja plătit de tine

 

 

This will close in 10 seconds