Argeșul dă piept cu Nottingham, campioana Europei

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la meciul cu tur cu Nottingham Forest, disputat în Anglia, în turul doi al Cupei Campionilor Europeni. Englezii erau deținătorii trofeului și începeau o nouă campanie care avea să le aducă a doua Cupă a Campionilor consecutivă. A doua zi, Radu Urziceanu scria în Ziarul Sportul următoarea cronică:

Pe stadionul „City Ground“ din localitate, în faţa a peste 25 000 de spectatori, s-a disputat, în nocturnă, meciul din cadrul Cupei Campionilor Europeni dintre cunoscuta formaţie engleză Nottingham Forest şi FC Argeş. Aşa cum era de aşteptat, chiar din startul partidei, fotbaliştii englezi au atacat în valuri, obligând formaţia noastră la o permanentă defensivă. Superioritatea netă a gazdelor a fost repede fructificată. Astfel, în min. 14 scorul a fost deschis de Tony Woodcock care a reluat din apropiere mingea centrade John Robertson, dar după opinia noastră, înaintea golului Telu Stancu a fost faultat, ceea ce i-a înlesnit atacantului lui Forest marcheze fără dificultate. După numai 4 minute, tabela de marcaj arăta 2-0 . Garry Birtles a profitat de învălmăşala produsă în careul plteştenilor şi a trimis mingea în plasă. Conduşi jucătorii noştri sunt preocupaţi numai de apărare, ei acţionează timid şi trec rareori în jumătatea de teren adversă. Linia de mijloc nu reuşeşte deloc păstreze balonul, vârfurile noastre de atac Nicolae Dobrin şi Doru Nicolae rămânând undeva izolate în faţa masivilor fundaşi englezi. Cu toate acestea, FC Argeş reuşeşte, cu mari eforturi, facă faţă până la pauză iureşului echipei locale, astfel prima parte a întâlnirii se încheie cu scorul de 2-0.

Repriza a doua începe mai echilibrat. Piteştenii ies ceva mai curajos din defensivă şi în min. 69 notăm prima ocazie favorabilă argeşeană, irosită de Doru Nicolae. Jucătorii echipei locale revin în atac şi în minutul 69 Petre Ivan are o intervenţie salvatoare, respingând balonul de pe linia porţii, iar în min. 58 Cristian respinge, cu un reflex de ultim moment, şutul bombă expediat de Tony Woodcock. Ultimele 10 minute sunt extrem de dificile pentru FC Argeş, pentru că în min. 80 Mihai Zamfir (care primise în prealabil un cartonaş galben) este eliminat pentru faulturi repetate. Deşi în inferioritate numerică, piteştenii se apără organizat, astfel experimentaţii jucători ai lui Forest nu mai pot să-şi mărească avantajul. O înfrângere la două goluri diferenţă care reflectă just aspectul jocului, dar care oferă speranţe pentru FC Argeş în meciul retur de la Piteşti.”

Arbitrul Sven Bjurnestad din Norvegia a condus bine următoarele formaţii:

Nottingham Forest – Brian Vlough (M): Peter Shilton – Vivian Anderson, Frank Gray (’48 Bryn Gunn), John McGovern (C), Larry Lloyd,  Kenny Burns, John O’Hare (46 Gary Mills), Ian Bowyer, Garry Birtles, Tony Woodcock, John Robertson.

FC Argeș – Florin Halagian (M): Gheorghe Cristian – Constantin Stancu, Sergiu Moisescu, Mihai Zamfir, Constantin Cârstea, Petre Ivan – Doru Toma, Gheorghe Chivescu, Sevastian Iovănescu – Doru Nicolae, Nicolae Dobrin (C).