Calculele promovării în Liga I

Lupta pentru promovarea în Liga 1 în acest an se dă până în ultima secundă a play-off-ului Ligii 2, care urmează să se încheie duminică seară. În afară de Petrolul, care prin înfrângerea cu Argeșul de pe teren propriu și-a pierdut orice speranță de a prinde măcar locul de baraj, toate celelalte cinci echipe din mini-turneu au șanse la accederea în prima ligă. UTA Arad, CS Mioveni, FC Argeș, Turris Oltul Turnu Măgurele și Rapid au meci decisiv la finalul acestei săptămâni.
Sursa: Liga2.ro
Echipele care promovează în Liga 1 și cea care merge la baraj se decid duminică
În ultima etapă a play-off-ului, a 5-a, toate cele trei meciuri se vor desfășura în aceeași zi, duminică, 2 august, la aceeași oră, 18:30, și vor fi televizate concomitent pe posturile celor trei televiziuni deținătoare de drepturi de transmisie din Liga 2: DigiSport, TelekomSport și LookSport. CS Mioveni – Petrolul Ploiești, Rapid – Turris Oltul Turnu Măgurele și FC Argeș – UTA sunt cele trei meciuri care decid cele două promovate direct în Liga 1 și cine merge la barajul de promovare.
Liga2.ro vă prezintă toate posibilitățile pentru cele cinci echipe din play-off-ul Ligii 2 rămase cu șanse la a promova în Liga 1.
Cum promovează direct sau ajunge la baraj UTA Arad
Liderul UTA are, în continuare prima șansă la promovarea directă. Pentru a nu depinde de alt rezultat, trupa arădeană trebuie să câștige la Pitești sau să obțină un egal cu FC Argeș. Indiferent care dintre aceste două opțiuni îndeplinește, UTA încheie pe locul 1.
”Bătrâna Doamnă” poate ajunge însă din nou pe prima scenă după 12 ani și dacă pierde contra Argeșului, însă numai dacă CS Mioveni nu câștigă meciul cu Petrolul. Dacă UTA pierde și CS Mioveni ia trei puncte, atunci echipa lui Laszlo Balint cade pe locul 3, caz în care vor merge la barajul de promovare, al treilea în ultimii 5 ani. În precedentele două a pierdut cu FC Voluntari, respectiv ACS Poli.
Cum promovează direct sau ajunge la baraj CS Mioveni
CS Mioveni pare să aibă o misiune ușoară în ultima etapă. Vine după două victorii consecutive obținute în deplasare (3-2 în derby-ul cu Campionii FC Argeș și 1-0 la Turris Oltul), iar în meciul decisiv întâlnește pe teren propriu Petrolul, singura echipă din play-off care nu mai are nicio șansă la promovare, deci nu mai are pentru ce lupta.
CS Mioveni încheie pe loc direct promovabil dacă bate Petrolul, dar are și varianta egalului sau înfrângerii, în anumite condiții.
La egal, are nevoie ca UTA să câștige sau să obțină un punct la Pitești, iar o posibilă victorie a Turrisului cu Rapid nu o deranjează, fiindcă la egalitate de puncte cu teleormănenii Mioveniul stă mai bine la rezultatul direct.
La înfrângere, Mioveniul are nevoie ca UTA să câștige la Pitești, iar Turris Oltul și Rapid să termine la egalitate. O victorie a Rapidului nu o avantajează, fiindcă s-ar afla la egalitate de puncte, ambele au rotunjire de puncte, au făcut 0-0 în meciul direct, iar la golaveraj giuleștenii vor sta mai bine, deși se vor clasa mai bine.
Cum promovează direct sau ajunge la baraj FC Argeș
FC Argeș stă și ea la mâna ei în ultima etapă a play-off-ului, nedepinzând de rezultatele din celelalte două întâlniri. Cu o victorie pe teren propriu cu UTA va egala echipa arădeană și o va depăși datorită rezultatului direct. Niciuna dintre ele nu a beneficiar de rotunjire la statul play-off-ului.
Argeșul are și varianta egalului pentru a ocupa locul 2 direct promovabil, însă îi trebuie o victorie a Petrolului la CS Mioveni, dar și o victorie sau o remiză a Rapidului cu Turris Oltul. Ori, dacă Mioveniul nu pierde, atunci alb-violeții vor termina pe 3 și merg la baraj. Tot la baraj merge și dacă Mioveniul pierde, iar Turris câștigă cu Rapid.
Dacă echipa lui Ionuț Badea pierde cu UTA, atunci mai are șanse doar la locul de baraj. Trebuie însă ca Rapid și Turris Oltul să încheie la egalitate. Victoria oricăreia dintre acestea o scoate în afara podiumului pe Argeș.
Cum promovează direct sau ajunge la baraj Turris Oltul Turnu Măgurele
În cazul celor de la Turris Oltul, aceștia pot promova direct doar dacă își vor câștiga meciul cu Rapid, însă, chiar și așa, au nevoie de anumite rezultate indirecte. Trebuie ca CS Mioveni să piardă cu Petrolul, iar Argeșul să obțină maximum un egal cu UTA. Acestea sunt singurele variante.
Pentru a prinde locul de baraj, trupa din Turnu Măgurele are nevoie tot de victorie cu Rapid. Ar însemna însă ca CS Mioveni să nu piardă cu Petrolul sau Argeșul să obțină maximum un egal cu UTA.
Chiar și cu o victorie cu Rapid, echipa lui Erik Lincar ar putea chiar să nu prindă nici măcar locul de baraj. Ar însemna ca atât CS Mioveni să câștige cu Petrolul, cât și Campionii FC Argeș să bată UTA. E varianta cea mai horror pentru Turris Oltul.
Cum promovează direct sau ajunge la baraj Rapid
În fine, ultima șansă la accederea în Liga 1 o are în acest moment Rapid.
În cazul giuleștenilor, singurul rezultat care le dă șanse este să bată Turris Oltul, ceea ce nu au reușit în precedentele trei întâlniri oficiale. Pe lângă asta, au nevoie de rezultate indirecte favorabile. Egalul nu ajută deloc.
Rapid poate prinde chiar locul 2 direct promovabil, dar are nevoie ca CS Mioveni să piardă cu Petrolul, iar UTA să câștige la Pitești. E singura variantă.
Pentru ocuparea locului 3, de baraj, Rapid are două variante, bineînțeles, numai dacă își câștigă meciul cu Turris Oltul. CS Mioveni să piardă, iar Argeșul să obțină egal sau victorie. Ori, Mioveniul să câștige sau să facă egal, iar Argeșul să piardă.
Clasamentul actual al play-off-ului Ligii 2:
1.UTA Arad 4 1 1 2 7-7 (0) 29 pct.
2.CS Mioveni 4 2 1 1 4-4 (0) 27*
3.FC Argeş 4 2 1 1 6-5 (1) 26
4.Turris Oltul Turnu Măgurele 4 1 2 1 4-4 (0) 25*
5.Rapid 4 1 2 1 3-3 (0) 24*
6.Petrolul Ploieşti 4 0 3 1 2-3 (-1) 22
*echipele au beneficiat de o rotunjire în plus cu 0,5 puncte, la startul play-off-ului, iar la final vor fi în dezavantaj dacă vor fi la egalitate cu o formație care nu a beneficiat de rotunjire.
**locurile 1 și 2 promovează direct în Liga 1 la finalul play-off-ului, iar clasata pe 3 merge la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 împotriva echipei situate pe locul 6 în play-out-ul Ligii 1.