Decizii importante luate în Comitetul Executiv!

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal din data de 18 august 2020 a adoptat mai multe decizii importante, pe care le rezumăm aici.

Mai întâi, Comitetul Executiv a aprobat hotărârile precedente ale Comitetului de Urgență. Acestea stabiliseră în săptămânile precedente, în principal, echipele calificate în cupele europene, schimbarea sistemului competițional prin mărirea numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1 și înghețarea sezonului trecut, respectiv echipele promovate în Liga a 3-a.

Cele mai important decizii au fost legate de principiile aplicabile desfășurării competițiilor în situația în care unele meciuri nu se pot disputa din motive privind pandemia de COVID-19.

  • Astfel, se împart competițiile în faze competiționale. Se vor stabili concret datele de terminare a fiecărei faze a competiției.
  • Niciun joc aferent unei faze a competiției nu poate fi reprogramat ulterior datei de terminare a respectivei faze a competiției.
  • Fiecare joc poate fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile de la data programării inițiale.
  • Prin excepție, etapele din Cupa României și respectiv meciurile de baraj nu se pot reprograma!

Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0. Dacă jocul nu s-a disputat inițial din motive care țin de ambele echipe și nici nu se poate desfășura la data reprogramată, atunci ambele echipe pierd jocul cu 3-0!

Pentru evitarea oricărui dubiu, primele faze ale competițiilor sunt următoarele:

  • Liga 1: finalul sezonului regulat (tur și retur)
  • Liga 2: un tur (19 sau 20 de meciuri, după caz)
  • Liga 3: 18 meciuri (tur și retur).

Calendarul competițional al Ligii 1 în noul format și al Cupei României a fost aprobat și el. Liga 1 începe pe 22 august, iar turul sezonului regular se va încheia pe 19 decembrie. Returul va începe la 13 ianuarie, iar ultima etapă din sezonul regular va fi la 10 aprilie. Play-off-ul se joacă între 17 aprilie și 26 mai, iar play-out-ul se va încheia la 19 mai. Barajele vor avea loc pe 26 mai (locurile 7-8, respectiv turul celui de promovare/retrogradare) și 29 mai (cel pentru cupele europene, respectiv returul de promovare/retrogradare). Programul complet îl puteți găsi aici.

Cupa României va avea Faza 1 pe 9 septembrie, Faza 2 pe 23 septembrie, Faza 3 pe 7 octombrie, Faza 4 pe 21 octombrie. 16-imile sunt programate pe 28 noiembrie, optimile la 9-11 februarie, sferturile la 2-4 martie, semifinalele la 13-15 aprilie (tur), respectiv 11-13 mai (retur), iar finala va fi la 21 mai 2021.

Supercupei României a fost amânată pentru moment, o primă dată la care jocul s-ar putea desfășura fiind 7 aprilie 2021, aceasta putând fi modificată în funcție de situația existentă la nivel național din punct de vedere medical.

Comisii

Comitetul Executiv a aprobat și componența Comisiilor Jurisdicționale pentru sezonul 2020/21, pe care le puteți vedea integral aici. Comisia de Disciplină va fi condusă de Daniel Cernat Marin, Comisia de Soluționare a Litigiilor îl are președinte pe Gabriel Manu, iar la Comisia de Recurs în frunte este Claudiu Dinu. De asemenea, au fost aprobate toate comisiile federale, pe care le puteți consulta aici. Componența Comisiei Tehnice pentru sezonul 2020/21 este disponibilă aici.

Pentru jucători

A fost aprobată și decizia ca pe raportul de arbitraj să poată fi trecuți 20 de jucători, în loc de 18, la toate competițiile organizate de la LPF și FRF. De asemenea, s-a aprobat ca schimbările efectuate în timpul pauzelor (dintre reprizele timpului regulamentar și/sau reprizelor de prelungiri), precum și în perioada dintre sfârșitul timpului regulamentar de joc și prima repriză de prelungiri nu se vor contabiliza ca fiind făcute în timpul uneia dintre cele trei întreruperi ale jocului permise în prezent.

S-a stabilit și ca taxele FRF să rămână identice cu cele din sezonul anterior.

Sistemul competițional din Liga a 2-a

A fost aprobat cu unanimitate de voturi sistemul competițional al Ligii a 2-a, conform variantei aprobate de majoritatea cluburilor participante în sezonul 2020/21. Sezonul va începe la data de 29 august și se încheie la data de 23 mai 2021. Prima parte a sezonului urmează a se încheia, în principiu, la data de 5 decembrie 2020.

Decizii cu privire la Liga a 3-a

Cluburile promovate în Liga a 3-a au primit o prelungire de termen să își completeze dosarele în vederea afilierii până pe 21 august, la ora 12:00. Comitetul de Urgență a fost mandatat apoi să adopte decizia de afiliere a acestora.

S-a aprobat și sistemul competițional al Ligii a 3-a, ediția 2020/21. Vor fi 10 serii a câte 10 echipe. Locurile vacante vor fi completate conform regulamentelor FRF în vigoare, până vineri 21 august, iar noul sezon va începe la data de 12 septembrie.

S-a aprobat cesiunea dreptului de participare în Liga a 3-a de la LPS Cetate Deva către Clubul Sportiv Municipal Deva. Prin urmare s-a afiliat CSM Deva și dezafiliat LPS Cetate Deva. De asemenea, s-a aprobat asocierea clubului ACS Unu Fotbal Club Gloria Bistrița cu LPS Bistrița și asocierea clubului AS FC Pucioasa cu CSȘ Târgoviște.

Perioadele de transferuri

Pentru sezonul viitor, 2021/22, au fost stabilite în felul următor:

  • perioada de vară 15 iunie 2021 – 6 septembrie 2021
  • perioada de iarnă 18 ianuarie 2022 – 14 februarie 2022, pentru fotbalul în sală urmând ca perioada de iarnă să fie 11 ianuarie 2022 – 7 februarie 2022

La fotbal feminin s-a decis la amânarea începerii competiției Liga 1 de fotbal feminin și modificarea regulamentară privind sancționarea cluburilor care nu permit jucătoarelor să se prezinte la echipele naționale.

La fotbal în sală s-a decis înghețarea clasamentului Ligii 1 validarea clasamentului existent.

Totodată, FRF a convocat o Adunare Generală Ordinară, pe data de 2 octombrie, de la ora 11:00, la Arena Națională.

Redirecționează 3,5% din impozitul deja plătit de tine

 

 

This will close in 10 seconds