Ștefan Vasile, primul mare antrenor al Argeșului

Pe 26 noiembrie 1998 ne părăsea antrenorul emerit Ștefan Vasile, la vârsta de 80 de ani. Primul său mandat la Pitești a fost în sezonul 1956 al Diviziei C. Argeșenii au terminat pe 8. În sezonul următor s-a trecut în formatul primăvară-toamnă, iar rezultatele mai puțin bune îl vor îndepărta de la cârma echipei la jumătatea campionatului, fiind înlocuit de Gheorghe Teodorescu. La finele acelui sezon, echipa a retrogradat în campionatul regional.

În 1959, Ștefan Vasile se întoarce la Pitești, acesta fiind mandatul în care s-a scris prima pagină de aur din istoria echipei noastre. Echipa era în Divizia B, fiind promovată de antrenorul Jean Lăpușneanu, fostul portar al României de la Campionatul Mondial din 1930, în Divizia B. Echipa a profitat de reorganizarea din fotbalul românesc. A fuzionat cu Dinamo 3 Miliția București și a promovat în Divizia B. De la bucureșteni au venit nume ca Spiridon Niculescu, Radu Gheorghe, Vasile Florescu, Florin Halagian, Haimovici, Vâlcan Eugen Butnaru sau Ion Barbu.

În campionatul 1959/1960 al Diviziei B, Ștefan Vasile a condus echipa pe locul 3, în spatele echipelor Știința Timișoara și Pompierul București, iar în următorul sezon a reușit promovarea în Divizia A. Era pentru prima oară în istorie când Argeșul avea o echipă pe prima scenă fotbalistică a României. Chiar dacă am rezistat doar un sezon în Divizia A, să nu uităm că Ștefan Vasile l-a debutat atunci pe Nicolae Dobrin la 14 ani 10 luni și 5 zile, record absolut al fotbalului românesc care se păstrează până în acest moment. La finele acelui sezon a părăsit formația din Trivale.

S-a întors pentru un ultim mandat în perioadă 1965/67. Atunci a reușit prima calificare a Argeșului într-o competiție europeană, dar și prima accedere a unei echipe românești în turul trei a Cupei Orașelor Târguri, faza în care a fost eliminată de Dinamo Zagreb, echipa care a câștigat atunci competiția.

Odihnească-se în pace!