11 ani fără Prinţul din Trivale!

Iubitorii fotbalului argeşean au comemorat astăzi 11 ani de la dispariţia inegalabilului Nicolae Dobrin. Fotbaliştii de la FC Argeş, juniorii de la mai multe grupe ale Centrului de Copii şi Juniori Leonte Ianovschi, suporterii echipei din Trivale şi familia lui Nicolae Dobrin au fost prezenţi în această dimineaţă la Cimitirul Militar Sfântu Gheorghe din Piteşti pentru a-i aduce un omagiu Prinţului din Trivale care s-a stins din viaţă pe 26 octombrie 2007 după ce a pierdut lupta cu o boală nemiloasă.

„Gâscanul” este fără doar şi poate unul dintre cei mai mari fotbalişti români din toate timpurile şi a rămas memoria microbiştilor din toată ţara, indiferent de stadionul pe care evolua. Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeş, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 şi 1979. A jucat 409 meciuri în prima divizie, reuşind 111 goluri. Considerat un maestru al fentei şi al driblingului, „Gâscanul” a fost ales cel mai bun fotbalist al României, de trei ori, în anii 1966, 1967 şi 1971. La echipa naţională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri. Adulat de toţii microbiştii din ţară, Nicolae Dobrin n-a avut şansa de a-şi etala adevărata valoare în străinătate. Fotbalistul pentru care balonul nu a avut nici un secret a ratat transferul la marele Real Madrid, pentru că regimul comunist îl considera un „bun naţional”. Cel mai mare regret al Prinţului din Trivale a fost faptul că nu a evoluat cu naţionala României la Cupa Mondială 1970. Convocat în lotul pentru turneul final din Mexic, „Magul din Trivale” n-a jucat nici un minut, deşi ar fi meritat cu prisosinţă. Angelo Niculescu, antrenorul de atunci al României a decis să-l excludă din lot pe motive de indisciplină. Peste ani şi ani, selecţionerul avea să admită că România ar fi avut alte şanse de calificare dacă Gicu Dobrin ar fi fost în teren.

#”Mă bucur că oamenii nu l-au uitat pe Gicu”

Gica Dobrin, soţia Maestrului are mari emoţii de fiecare dată când piteştenii îi aduc un omagiu soţului său : „Am emoţii aşa de mari când îi văd pe toţi fotbaliştii aici şi pe toţi reprezentanţii presei, cu toate că sunt obişnuită cu dumneavoastră. Nu mă aşteptam să vină şi astăzi atâţia oameni!. Le mulţumesc din suflet jucătorilor de la FC Argeş care nu l-au uitat pe Gicu. Sunt sigură că nimeni din acest oraş nu l-a uitat!. Nici nu mi-am făcut probleme vreodată pentru că văd impactul care este zi de zi. În 11 ani, nu cred că au fost 5 zile în care să nu se vorbească de el. Sunt emoţii pe care nu le poţi evita pentru că eu sunt mai sensibilă. Orice gest legat de soţul meu mă emoţionează şi oamenii continuă să fie lângă mine. Dumnezeu să-l odihnească şi pe Ilie Balaci care s-a dus şi el!. Sunt lucruri inevitabile. Asta este viaţa. Sunt sigură că atunci când se vor întâlni vor avea ce povesti!. Îmi aduc aminte că mergeam prin ţară la întruniri cu cei mai buni fotbalişti ai României. Au fost clipe foarte frumoase pe care nu ai cum să le uiţi vreodată!”.

#”Va rămâne veşnic în inimile noastre!”

Emil Săndoi, antrenorul lui FC Argeş este convins că Nicolae Dobrin veghează la echipa din Trivale şi se bucură pentru fiecare succes al alb-violeţilor: „La câte jocuri a jucat nea Gicu Dobrin pentru această echipă şi la ce performanţe a avut, am multe amintiri legate de el. Rezultatele din cupele europene şi titlurile de campion cu această echipă nu pot fi uitate!. El va rămâne veşnic în inimile noastre. Sunt convins că şi dânsul, de acolo de sus, veghează asupra acestei echipe. Este înmormântat la doi paşi de stadion şi cred că se bucură de fiecare dată când această echipă reuşeşte rezultate pe măsură. Fotbalul românesc este mai sărac fără Nicolae Dobrin şi Ilie Balaci, doi dintre cei mai buni fotbalişti români ai tuturor timpurilor!. Asta este viaţa!. Ne pare rău şi vor rămâne amândoi în sufletele şi inimile noastre atât cât vom trăi!”.

#”Fotbalul de atunci era mult mai spectaculos”

Raul Costin, căpitanul echipei FC Argeş spune că fotbalul din perioada lui Nicolae Dobrin era mult mai spectaculos decât cel de acum: „Eu unul nu l-am prins foarte mult jucând. L-am văzut mai mult la televizor. Nea Gicu Dobrin a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai ţării. Numele lui trebuie onorat şi respectat pentru că a făcut ceva perntru fotbalul românesc şi pentru fotbalul argeşean. Va rămâne veşnic în amintirea noastră. Fotbalul de atunci era mult mai spectaculos decât cel de acum. Stadioanele erau pline tot timpul de oameni. Fotbalul de atunci era un adevărat spectacol. Astăzi este mult mai tacticizat. Echipele sunt mult mai închise şi spectacolul lasă de dorit!. Cu Dobrin şi cu ceilalţi jucători, FC Argeş era o echipă foarte bună care a câştigat două titluri şi care a avut rezultate foarte bune în cupele europene. În viitorul apropiat va fi destul de greu ca o echipă din Argeş să mai câştige titlul!. Este o datorie a noastră, a echipei, a oraşului, să-l onorăm pe cel mai mare simbol al Argeşului. Trebuie onorat şi respectat aşa cum se cuvine”.

#”Visul meu este să ajung ca el”

Diaconu Livius este unul dintre puştii de la Şcoala de Fotbal Nicolae Dobrin care a început fotbalul sub îndrumarea Maestrului. Puştiul visează să îi calce pe urme mentorului său: „Nicolae Dobrin a fost cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Eram foarte mic când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Oricărui copil i-ar plăcea să ajungă la nivelul lui Nicolae Dobrin. Este visul nostru să ajungem ca el”.