Analiza Academiei Argeșului la final de 2023

Într-un articol apărut recent în GSP.ro, jurnalistul Remus Dinu vorbește despre conul de umbră în care a intrat academia Argeșului, făcând o analiză bazată strict pe ce nume a lansat academia în ultimii ani în comparație cu numele marilor jucători lansați de FC Argeș de-a lungul istoriei.

Analiza jurnalistului nu urmărește totuși și evoluția academiei Argeșului, o academie care în 2013 își închidea activitatea din cauza falimentului clubului, iar în 2017 își deschidea timid porțile. De ce timid? Pentru că în cei aproape 5 ani de inactivitate, mare parte din tinerii talentați ai județului au fost înregimentați de marile centre din țară, Academia Hagi fiind un bun exemplu. Virgil Ghiță (antrenat o bună perioadă din juniorat de Bogdan Vișan) și Florin Tănase sunt printre cele mai elocvente exemple de jucători ce puteau să își continue activitatea la FC Argeș dacă nu ar fi existat momentul 2013.

În continuare vom completa analiza începută de GSP.ro prin adăugarea unor informații esențiale pentru o mai bună imagine de ansamblu asupra academiei Argeșului și a rolului ei în fotbalul românesc.

În 2017 clubul a promovat în Liga 2 și a revenit la denumirea istorică de FC Argeș. Această promovare necesita și o activitate mai amplă la nivel de copii și juniori, astfel că academia a format grupe de juniori la toate categoriile de vârstă, bazându-se pe juniorii disponibili din județ. Grupele au participat preponderent în competițiile organizate de AJF Argeș. La U17 și U19 am activat în Campionatul Național, un fel de ligă secundă în raport cu Liga Elitelor, o competiție unde nu aveam nicio echipă angrenată la acel moment.

În sezonul 2019/20, la doi ani de la reînființarea academiei, ne clasam pe locul 65 dintr-un total de 80 de academii ce compuneau clasamentul stabilit de FRF, având un punctaj de 24 de puncte.

În vara lui 2021, FC Argeș făcea un salt semnificativ și ajungea pe locul 37. De ce este acela un an de referință? Pentru că la doar o lună de la prezentarea acelui clasament al academiilor, clubul nostru îl vindea pe Mario Tudose la Benfica Lisabona, în schimbul a 200.000 euro. Vorbim deci despre primul produs important lansat de FC Argeș în fotbalul internațional după o pauză îndelungată.

În vara anului 2022, după o carieră ce a depășit cinci decenii în slujba Argeșului și a fotbalului românesc, marele profesor Mihail Ianovschi a predat ștafeta de șef al centrului de copii și juniori al Argeșului către Bogdan Vișan. Așa cum se prezintă și în GSP.ro, Bogdan a activat ca portar în liga a doua și a treia, a făcut parte din generațiile UEFA 98 și 99 ale României și a ieșit campion național de juniori cu FC Argeș (ultima generație care a reușit acest lucru). La 24 de ani a ales să înceapă studiile aferente antrenoratului de copii și juniori. La momentul preluării mandatului de la Mihail Ianovschi, Bogdan deținea deja licența UEFA A Elite Youth, cea mai înaltă licență din sistemul juvenil. Considerăm astfel că Bogdan are potențialul și puterea de muncă pentru a continua munca de excepție realizată de familia Ianovschi în slujba Argeșului.

Tot în vara aceea, academia a mai urcat câteva poziții și se clasa pe locul 24 în topul realizat de FRF, având 76,5 puncte. Echipele U19 și U17 jucaseră în Campionatul Național. Doar la U16 și U15 jucasem în Liga Elitelor. Sezonul 2022/23 a consemnat prima noastră calificare cu toate echipele de juniori în Liga Elitelor, lucru ce s-a întâmplat pentru prima oară în istorie.

Grație acestei performanțe, la clasificarea academiilor din România realizată de Federația Română de Fotbal în iulie 2023, FC Argeș a urcat până pe locul 15, având 81,9 puncte. Doar 0,1 puncte ne-au despărțit de ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov, ocupanta locului 14. A fost cel mai mare salt în clasament înregistrat între 2022 și 2023. La acest moment, Argeșul a ajuns să aibă 3 echipe calificate în Play-offurile competițiilor Ligii Elitelor și o echipă, cea de Tineret, calificată în Play-out, grupă pe care o conduce autoritar. Practic, academia a depășit performanțele sezonului trecut și a bifat cel mai bun sezon de la redeschiderea centului în 2017.

Adițional, toate grupele de copii și juniori ale clubului nostru au participat și au câștigat numeroase competiții interne și internaționale (Brașov Juniors Cup, Balkan Cup, Champions Trophy, Junior Cup Viitorul Argeș, Cupa Ion Oblemenco, FC Argeș Summer Cup, FC Argeș Winter Cup, Stelele Viitorului etc), la care au participat constant academiile de top din România.

Chiar dacă am fost prezenți ca invitați la turnee unde organizatorii nu au fost întotdeauna printre cei mai profesioniști, clubul nostru întotdeauna a încercat să ridice cât mai sus standardele de calitate pentru turneele organizate de noi, la Pitești.

Astfel, chiar dacă de multe ori avem tendința să ne uităm doar după produsul finit, în speță jucătorul, trebuie să analizăm complexitatea procesului de formare al jucătorilor și continua dezvoltare a academiei noastre.

Așa cum e normal, am ajuns cu această analiză și la nume. În acest moment din lotul echipei de seniori fac parte mai mulți jucători formați parțial sau în integralitate de academia noastră. Începem lista cu Mario Tudose care a bifat toate minutele în acest sezon de Liga 2 și care a fost chemat deja la selecționat de Tineret a României chiar dacă are doar 18 ani. Yanis Pîrvu a marcat deja primul său gol la seniori, având doar 16 ani, fiind al doilea cel mai tânăr marcator din acest sezon al ligii secunde. Este o prezență constantă în lotul României U17. În acest moment, la fel ca în cazul lui Mario Tudose, este monitorizat de mai multe mari academii din Europa. Portarul Andrei Cosmin Bucur a debutat în acest sezon pentru FC Argeș și a demonstrat că poate fi o soluție foarte bună pentru poarta echipei mari. Mario Mitoi este un alt produs al academiei noastre, în sezonul trecut fiind component de bază al echipei Oțelul Galați alături de care a reușit promovarea în Superligă.

Din lotul echipei de seniori au mai făcut parte, fără să bifeze minute până în acest moment, următorii: Alexandru Dinoci (2005), Andrei Stoica (2006), Radu Ciuciulete (2003), Gino Oprescu (2005), Mircea Adelin (2006), Mario Din (2008), Ștefan Ianis (2006) și Willy Wagner (2007).

Toate aceste nume, precum și multe altele, au potențialul de a deveni jucători importanți pentru fotbalul românesc și reprezintă rodul evoluției constante a academiei și a muncii din spate a antrenorilor din cadrul acesteia. Mai sunt angajați în academie antrenori precum Andrei Speriatu, Gheorghe Cristian, Dan Lăcustă, Eduard Augustin, Dragoș Radu, Florin Drăgușin, Adrian Mălușanu, Mihai Ariciu, Georgian Șerban, Robert Enache, Eugen Anghel, Mihai Cârstea, Cristian Tănase sau Gabriel Trandafirescu.

Cum am spus și la începutul acestei analize și se spune și în articolul din GSP.ro, pauza de acum 15 ani a dus celebra pepinieră a Argeșului într-un con de umbră din care am început să ieșim efectiv în ultimii 2 ani. Revenirea nu este un proces de scurtă durată, ci necesită timp, muncă și investiții. Este inevitabil ca din când în când să mai apară mici probleme, dar toți cei angrenați în activitatea academiei încearcă să le rezolve cât mai repede cu putință.

Credem cu tărie că deja am început să propunem nume interesante pentru fotbalul românesc și în urmăritorii ani sperăm ca din ce în ce mai mulți vulturași vor face pasul în fotbalul mare, iar dintre ei se vor remarca unii care peste ani să mărească lista marilor fotbaliști români lansați de FC Argeș. Asta ține bineînțeles și de strategia antrenorilor de la echipa de seniori. Aceștia fiind cei care decid dacă și când să evolueze un junior.

Legat de subiectele lansate în ultimele luni de un site dubios, clubul nostru a prezentat un comunicat oficial la momentul apariției acelor știri, în care a clarificat toate ipotezele lansate împotriva clubului nostru, în concluzie nu vom mai relua acel subiect pe care îl considerăm închis.

Sărbători fericite tuturor!

Redirecționează 3,5% din impozitul deja plătit de tine

 

 

This will close in 10 seconds