FC Argeș intră în al 70-lea an de existență… 

Aici, în Argeș, loc de legendă, fotbalul a prins rădăcini mai târziu, dar adânci. Aici, în miez de vară, Piteștiul a fost scăldat în râuri de stele, de două ori, în 1972 și 1979, când cununa de aur a poposit la noi.

La 6 august 1953 s-a născut Dinamo Pitești, din dorința unor funcționari și a unor polițiști dornici ca și la Pitești să fie o echipă de fotbal puternică. Dinamo Pitești nu venea din neant, căci la Pitești exista încă Sporting Club.

Ion Lăsculescu și Marin Tănase sunt doi dintre principalii inițiatori ai înființării echipei.

În anul 1961, Dinamo Pitești promova în Divizia A, bucurându-și suporterii pe care-i avea nu numai în Argeș dar și în județele învecinate: Olt, Vâlcea, Dâmbovița.

La 1 iunie 1962, în primul an în Divizia A, Dinamo Pitești îl promova pe geniul Nicolae Dobrin, într-un meci cu Știința Cluj.

La 1 martie 1968, Dinamo Pitești și-a schimbat sistemul de organizare, devenind primul club experimental de fotbal din România, sub numele de Fotbal Club Argeș.

A urmat primul titlu de campioană a României, în anul 1972, apoi cel de-al doilea, în 1979, deși așa cum spunea Dobrin: Nu avem în provincie forța pe care o au cluburile bucureștene, cu loturi mult mai complete ca noi și cu o mai mare influență la federație, la arbitri.

În anul 2013, FC Argeș este scoasă din fotbal, deși se afla pe locul 9 în Divizia B. După 60 de ani de existență, cu 44 de prezențe în Liga I(Divizia A), FC Argeș a dispărut din fotbal.

S-a încheiat o epocă. Așa a dispărut o mare echipă și un rezervor al fotbalului românesc. Și nimănui nu i-a păsat și nimeni n-a ridicat un deget pentru această echipă de tradiție din fotbalul românesc.

La 4 august 2017, SCM Pitești devine oficial FC Argeș, în urma aprobării FRF și afilierii sale cu acest nume. Și FC Argeș a revenit în Liga I, după 11 ani, în august 2020.

Acum când FC Argeș pleacă pe 70 de ani se cuvine să ne reamintim:

FC Argeș a fost o echipă a Argeșului care a lansat și a crescut tineri fotbaliști de valoare în fotbalul mare; a beneficiat de marele șlefuitor de talente, Leonte Ianovschi. A beneficiat de stabilitatea jucătorilor, de continuitatea acestora, de atașamentul față de club, oraș, județ(majoritatea fiind născuți, crescuți și lansați la Pitești).

Piteștiul a fost al 6-lea oraș din România campion. FC Argeș l-a avut pe Dobrin, fenomen, geniu, idol și poate, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile.

FC Argeș a avut generații de fotbaliști care au dus-o într-o lumină care strălucea atât în țară cât și în străinătate. Și Argeșul a primit vizita unor nume celebre(Real Madrid, Nottingham Forest, Valencia, Leixoes Porto, FC Sevilla, Panathinaikos Atena, AEK Atena, Fenerbahce Istanbul, Dinamo Zagreb etc.)

În acești 69 de ani de existență, FC Argeș a susținut 289 de meciuri internaționale, dintre care a câștigat 148, a încheiat 73 la egalitate și a pierdut 68; a înscris 519 goluri și a primit 349. A învins pe: Real Madrid, Valencia, FC Sevilla.

Într-un document al Diviziei A(Liga I) din perioada 1948-2022, FC Argeș ocupă locul al 6-lea, cu 1468 de meciuri, 598 victorii, 293 de meciuri egale, 577 înfrângeri; 1906 goluri înscrise și 1860 primite.

La 22 august se vor împlini 85 de ani de la primul meci internațional disputat la Pitești: Sporting Club – Levski Ruse 2-1.

La 25 octombrie se vor împlini 50 de ani de la victoria FC Argeș în Cupa Campionilor, optimile de finală, 2-1.

Să nu uităm jucătorii care au scris istorie: N. Dobrin, C. Radu I, I. Barbu, C. Stancu, R. Vlad, V. Turcu, Ad. Neaga, N. Dică, Gh. Cristian, Ad. Mutu, M. Radu II, Ilie Bărbulescu, A. Eduard, Ion Vlădoiu, Dani Coman, V. Stan, M. Zanfir, C. Cârstea, C. Barbu etc.

Având în spate un trecut atât de glorios, FC Argeș încearcă acum să revină acolo unde ia fost locul – în prim planul fotbalului românesc.

Începutul a fost greu dar acum, după 2 ani de prezență în Liga I, FC Argeș poate să-și depășească rezultatele. Spectatorii, galeria sunt alături. (Să-și amintească că la meciul cu Real Madrid sau Nottingham Forest erau peste 25.000 de spectatori).

FC Argeș a fost și trebuie să redevină un fenomen social care să bucure iubitorii de fotbal de pe aceste meleaguri, să promoveze din nou jucători autohtoni, să se bată pentru primele locuri, să recâștige încrederea spectatorilor și să readucă bucuria în inimile spectatorilor.

FC Argeș a renăscut. FC Argeș, încet, încet, va fi din nou, ceea ce a fost!

Dr. Sevastian Tudor

Redirecționează 3,5% din impozitul deja plătit de tine

 

 

This will close in 10 seconds