La mulți ani, FC Argeș!

FC Argeș sărbătorește astăzi, 6 august, împlinirea a 70 de ani de existență, cu bune și cu rele! Cu titluri de campioană, dar și cu retrogradări neașteptate.

Clu­bul a fost fondat în anul 1953 sub numele de Dinamo Piteşti, debutând în prima divizie în anul 1961. A fost una din echi­pele de vârf ale ani­lor ’70, reu­şind să câştige două titluri de campioană în anii 1972 şi 1979. De asemenea, a fost finalistă a Cupei României în 1965 și finalistă a Cupei Balcanice în anii 1985 și 1988. În tot acest timp, FC Argeș a avut două prezențe în Cupa Campionilor Europeni și opt în Cupa UEFA. În cei 70 de ani de exis­tenţă, e­chipa fanion a judeţului a trecut şi prin momente foarte grele, ajungându-se în 2009 la retro­gra­darea în Liga a II-a, după care a urmat desfiinţarea în ur­ma scandalului de corupţie în care a fost implicat Cornel Penes­cu, finanţatorul de la acea vreme.

 

Renașterea alb-violeților

Echipa a renăscut sub numele de SCM Piteşti, după care, în urma rezolvării unor formalităţi legale privind marca, şi-a luat numele de FC Argeş. În data de 15 iunie 2017, Consiliul Local Piteşti a aprobat în unanimitate alocarea sumei necesare pentru achiziţionarea brandului FC Argeş. Alb-violeții au reuşit promovarea in extremis în prima ligă la finalul sezonului 2019-2020. A bifat trei sezoane consecutive în Liga I, reușind calificarea în play-off la finalul ediției 2021-2022. Din păcate, la finalul sezonului trecut, FC Argeș a retrogradat în liga secundă, însă suntem convinși că vom reveni în cel mai scurt timp acolo unde ne este locul, în Liga I. Echipa noastră a strâns de-a lungul timpul peste 40 de sezoane în primul eșalon al fotbalului românesc.

Cum a luat fiinţă clubul
Pe data de 6 august 1953, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne consfinţeşte actul de naştere al echipei Dinamo Piteşti, actuala formaţie FC Argeş, numele fiind luat după sora mai mare din Bucureşti. Noua grupare din oraşul Piteşti îşi începe ascensiunea de jos, din campionatul orăşenesc, dar implicarea factorilor locali şi aducerea pe lângă echipă a celor mai buni fotbalişti din oraş vor constitui principalii factori în promovarea echipei an de an. Urcarea în Divizia B se produce la sfârşitul campionatului 1958-1959, şi în chiar primul an este foarte aproape de Divizia A, numai că Dinamo ocupa doar locul al doilea al seriei secunde. Visul ia contur pentru iubitorii fotbalului din Piteşti în sezonul viitor.

Primul sezon în Divizia A

În 1961 Dinamo Piteşti promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ştefan Vasile şi Tănase Dima. Trei dintre cei mai cunoscuţi componenţi ai lotului de-atunci, Ion Barbu, Florin Halagian şi Nicolae Dobrin, sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanţele de peste ani ale clubului de fotbal FC Argeş, înfiinţat în anul 1968, primul club de fotbal din ţară.

Nicolae Dobrin, simbolul clubului

În cei 70 de ani de existenţă, FC Argeş s-a remarcat nu numai prin cele două titluri de campioană a României, sau prin participările în cupele europene, ci şi prin faptul că a dat fotbalului românesc jucători de mare valoare, Nicolae Dobrin fiind considerat cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. În afară de Prinţul din Trivale, FC Argeş se poate mândri cu fotbalişti ca Adrian Mutu, Jean Barbu, Nicolae Dică, Bogdan Mara, Constantin Gâlcă, Paul Codrea, Andrei Speriatu, Ilie Bărbulescu, Constantin Cârstea, Marin Radu, Vasile Stan, Telu Stancu, Viorel Moiceanu etc.

Singura echipă care a învins marele Real Madrid

FC Argeş este singura echipă din fotbalul românesc care a reuşit să învingă marele Real Madrid când acesta era condusă de Santiago Bernabeu, cel mai valoros preşedinte din istoria grupării madrilene. În urma acelui meci de poveste, legendarul preşedinte al echipei spaniole a insistat foarte mult pentru transferul lui Nicolae Dobrin, însă preşedintele României, Nicolae Ceauşescu, nu a vrut să-i dea drumul ”Gâscanului”, deoarece conform propagandei oficiale, Dobrin era „bun național” și nu putea fi „înstrăinat”.