Condiții draconice pentru reluarea antrenamentelor și a competițiilor!

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe perioada pregătirilor şi a competiţiilor, atunci când acestea se vor putea derula, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonamente.

”După data de 15 mai, după încetarea stării de urgență, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Pentru început se vor relaxa măsurile restrictive în sporturile individuale, care se practică în aer liber, și pentru antrenamentele sportivilor profesioniști, așa cum a anunțat și președintele Klaus Iohannis ieri”, și-a început discursul ministrul Tineretului și Sportului, precizând, că, momentan, nu s-a oficializat un document împreună cu Ministerul Sănății pentru a fi făcut public…

”Azi nu vom vorbi despre reluarea competiţiilor, ci doar de faza de pregătire. Aşa cum spunea şi preşedintele României, pentru moment, bazele sportive nu se vor redeschide pentru sportivii amatori. Pentru cei care vor să facă exerciţii fizice în aer liber o vor putea face, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Condiţiile pentru sportivii de performanţă care sunt enunţate în acest ordin sunt complexe şi descriu un regim foarte strict, de testare, de monitorizare, de cantonament și izolare a tuturor celor care își doresc reluarea pregătirii sportive. Sportivii vor trebui să stea într-un regim închis și să-și desfășoare întreaga activitate în condiții controlate. Fiecare club care doreşte să-și înceapă antrenamente trebuie să dispută pentru cantonament de o bază sportivă proprie sau în uz exclusiv cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, eventual săli de forță sau alte facilități necesare activității de antrenament.

Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport, care să fie izolat alături de sportivi și antrenori, prin rotație, în ture minime de 14 zile. În interiorul bazelor sportive de cantonament vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile și terenurile de antrenament, pentru vestiare, bucătărie, spălătorie și zonele medicale. Trebuie asigurate toate echipamentele de protecție pentru personalul medical de la baza de antrenament, dar și spații pentru cei suspecți de COVID-19, dacă, Doamne ferește, ne vom întâlni cu asemenea cazuri. Fiecare federație trebuie să își consulte cluburile să vadă în ce măsură pot îndeplini aceste condiții și ce măsuri pot lua mai departe sau, eventual, avansa măsuri de completare acestui ordin prin regulamente interne a fiecărei federații. Condițiile descrise de noi prin acest ordin reprezintă un prag minimal sub care, în această etapă, nu se poate coborî”, a afirmat ministrul Stroe.

#Ce trebuie să facă un club, cu un lot de sportivi, pentru a reveni la antrenamente

Antrenamentele în regim izolat vor fi reluate gradual, prin respectarea a patru etape. Totodată, la baza sportivă, personalul implicat în activitatea pportivă vor fi repartizate pe trei categorii.
”Fiecare participant la acest program de cantonament va trebui să-și asume, sub semnătură, că va respecta cu strictețe regulile descrise în acest ordin comun, valabil doar pentru cei care doresc să-și reia antrenamente și numai în regim izolat. Antrenamentele în regim izolat vor putea fi reluate gradual, respectând strict patru etape:
– faza întâi: pregătirea preliminară pentru reluarea antrenamentului,
– faza a doua: sesiuni individuale de antrenament în cantonament,
– faza a treia: sesiuni de antrenament de grupuri mici în cadrul cantonamentului
– faza a patra: sesiuni de antrenament colectiv.
În funcție de nivelul de risc, personalul implicat în activitatea sportivă de la baza sportivă unde se organizează aceste antrenamente/cantonamente se împart în trei categorii:
– persoanele care necesită un nivel de protecție crescută, adică jucătorii, antrenorii, medicii și terapeuții;
– persoane care necesită un nivel mediu de protecție, adică personalul administrativ, de suport, din bucătării, de curățenie. Toți aceștia vor fi organizați în echipe care lucrează în ture de minim 14 zile consecutive;
– în a treia categorie de personal sunt cei care necesită măsuri reduse de protecție, cei care se ocupă de securitate și pază, cei care, practic nu vor avea acces în zonele de cantonament și antrenament”, a explicat Ministrul Tineretului şi Sportului.

#Înainte de intrarea în cantonament, fiecare sportiv trebuie ”să stea 14 zile în izolare totală, iar la ieşirea din izolare vor fi testaţi pentru COVID-19”

Înainte de a se intra în cantonamentul izolat, toți cei care o vor face trebuie să stea în izolare, acasă, 14 zile, iar apoi să fie testați pentru COVID-10. ”Procurarea și plata acestor teste trebuie asigurată de fiecare club sau federație”, anunță Ionuț Stroe.
”Pe scurt, pentru ca sportivii, împreună cu antrenorii, cu medicii, ș.a.m.d, să își reia antrenamente, trebuie, în mod obligatorie, începând, poate, chiar de astăzi, să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală înainte de a începe cantonamentul, iar la ieșirea din izolare acestea trebuie testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ și nu prezintă simtome specifice vor fi admiși în bazele de antrenament desemnate.
Procurarea și plata acestor teste trebuie asigurată de fiecare club sau federație”, a mai spus Ionuţ Stroe.

#Cluburile trebuie să aibă la dispoziție în orice moment un medic

Ministrul a explicat și cum trebuie să decurgă transportul sportivilor sau celor care vor intra în cantonamentul izolat, dar și că fiecare club trebuie să aibă la dispoziție în orice moment un medic. Cu toții vor trebui testați de COVID-19.
”Transportul sportivilor, și, bineînțeles, al antrenorilor, de acasă spre locul de cantonament, se va face, de preferință, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. La intrarea în cantonament, precum și zilnic, se va face triajul epidemiologic, de către medicul clubului, care va însoți permanent echipa, sau de către un medic angajat de către club pe perioada acestui cantonament și pe perioada pandemiei. Deci, în mod obligatoriu, trebuie să fie asistați de către medici din zona medicinei sportive în aceste cantonamente. Va include fișe pentru fiecare jucător și staff, în care vor fi notate, zilnic, temperatura sau simptome, dacă există, tuse, dureri în gât, dificultăți de expirare, etc.
În cazul apariției unei modificări legate de simptome sau de temperatură, i se va interzice, sportivului respectiv, participarea la antrenament. În săptămâna de început a cantonamentelor se va practica vizita medicală la INMS sau la policlinicile sau ambulatoriile de medicină sportivă din fiecare județ, localitate în parte. Testarea pentru COVID-19 a sportivilor și a membrilor staffului tehnic se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoțește echipa în cantoament și ori de câte ori este necesar”, a explicat Stroe.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că sportivii de performanţă vor putea reîncepe cantonamentele din 15 mai, după încheierea stării de urgenţă, dar numai „în condiţii foarte speciale”, precizând, totodată, că nu vor reîncepe competiţiile decât „după o perioadă suficient de lungă de pregătire”. sursa:Liga2.prosport.ro